На лов за отрицателни калории

Защо казват, че от някои храни се отслабва?
На лов за отрицателни калории

Малко неща дават повод за масова журналистическа простотия така, както го правят "храните, от които се отслабва". Дори предполагам, че в големите международни медии има специални отдели, които по цял ден следят научните журнали и се взират в пощенските си кутии с едничката цел да наберат материал за поредната статия на тема "Нови 11 помощника в отслабването".

Кратката и тривиална истина е следната – храносмилането гори калории. Някои храни като зелето, грейпфрутът и целината съдържат по-малко енергия, отколкото е необходима за разграждането и асимилирането им. Оттам произлиза и леко странното понятие "храни с отрицателни калории", което със същия успех можеше да бъде нещо като "антихрани", например. Както и да е, тъжното на цялата тази история е, че повърхностното отразяване от медиите, в комбинация с повърхностно потребителско четене, е довело до мислене от тип "Колкото повече отрицателни калории ям, толкова повече ще отслабвам!". Извинявайте, но ако светът се въртеше според подобна логика, щяхме да спестяваме, харчейки.

Единият от проблемите на една подобна концепция е, че много често различните калкулатори, на които разчитаме да ни кажат колко трябва да ядем, вземат предвид термичния ефект на храната и го предвиждат като процент от общия ни енергоразход (обикновено 8%-10%). В този смисъл, влиянието на "отрицателните калории" до голяма степен е отчетено, а ние си правим доста грешни сметчици.

Вторият проблем е, че много хора си представят, че могат да изядат една кутия сладолед и след това да компенсират като си направят една зелева салатка без мазнина. Вижте, ако местата на зелевата салата и сладоледа бяха хронологически разменени и първото водеше до отказ от второто, тогава нещата биха сработили.

Чувал съм слухове, че замяната на висококалорични храни с нискокалорични такива е добра стратегия за отслабване, но не съм експерт и не мога да ви гарантирам, че е така. При всички положения обаче може да се каже, че предъвкването на растения с отрицателни калории не е равносилно на въздържание от преяждане или поддържането на някакъв минимум от ежедневно движение.   

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април