Мускули от преяждане

Възможно ли е и при какви условия?
Мускули от преяждане

Имаме един дебеличък познат, който последно разказваше, че щял да започне да тренира здраво, за да превърне мазнините в мускули. Първо се посмяхме малко, а след това плакахме. Всъщност подобно схващане беше доста разпространено до неотдавна. Сега обаче е по-актуална идеята, че преди да започнем да качваме мускули е препоръчително да свалим възможно най-много подкожни мазнини.

Тази идея е базирана на особеността на човешкото тяло да качва (и губи) тегло по различен начин в зависимост от изходното си състояние. На практика, процентът подкожни мазнини, с който се гордеем в началото на режим за повишаване или намаляване на теглото е от много голямо значение за това какво ще качим и какво ще свалим.

 

Добрите новини

Положението е следното: колкото по-дебели сме, толкова по-малко мускули и повече мазнини ще жертваме при ограничаване на калориите. По същия начин, колкото по-слаби сме, толкова повече мускули и по-малко мазнини ще изгубим в опитите си да станем още по-слаби.

В момента, в който започнем да преяждаме с цел повишаване на теглото си е добър вариант да сме с възможно най-нисък процент подкожни мазнини, за да качим повече мускули, отколкото паласки.

Стандартно, когато един слаб човек започне да качва, може да очаква 60-70% от каченото да е под формата на мускули. Този процент при по-пухкавите от нас би бил едва 30-40. Още по-интересното е, че тези цифри са изведени на база хранене в отсъствието на спорт от всякакво естество. Което от своя страна означава, че ако тренираме здраво, можем да очакваме тези съотношения да се променят в още по-благоприятна за нас посока.

 

Не толкова добрите новини

Дотук добре! По всичко личи, че колкото по-слаби сме, толкова по-мускулести ще станем вследствие на системно преяждане. Всъщност, зависи. Зависи от това дали сме естествено слаби или сме станали слаби с помощта на диета.

Естествено слабите хора имат всички основания да твърдят, че "маса се прави на маса". В повечето случаи те имат отличен хормонален статус и физиологичното им състояние като цяло благоприятства този процес.

Тези, които са постигнали нисък процент подкожни мазнини с усилия, обаче нямат този късмет. Току-що насилствено сте отнели от тялото си дълго и старателно складираните енергийни запаси. Представете си как то неистово си ги иска обратно. А сега си представете как започвате да преяждате с надеждата тялото ви да се сети, че се опитвате да качите мускули. Друг е въпросът, че вследствие на по-рестриктивни диети в организма цари тотален метаболитен кошмар, в резултат от който нищо не е това, което би трябвало да бъде. Образно казано.

 

Практически приложимите новини

Накрая – нещо, от което желаещите повече мускули да имат реална полза:

  • Ако сте с над 15% подкожни мазнини (24-27% за жените), опитайте да свалите този процент до 10-12 (22-24). По-драстично отслабване би поставило тялото ви в неизгодното положение, за което споменахме по-горе.

  • В рамките на две седмици след приключването на диетата, приемайте толкова калории, колкото са достатъчни за поддържане на теглото ви. Този период е необходим на организма ви, за да се съвземе от рестрикцията.

  • Започнете да хапвате и да тренирате здраво. Продължавайте в същия дух до момента, в който подкожните ви мазнини "ударят" 15% от общото ви тегло (24-27 за жените). След това се чувствайте свободни да започнете всичко отначало, като завъртите толкова цикли, колкото са необходими за постигането на целите ви. Успех!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май