Здравословните рискове от нисковъглехидратните диети

С тях бихте могли да си навредите, докато отслабвате
Здравословните рискове от нисковъглехидратните диети

Пример за нисковъглехидратни диети са Аткинс, Палео и Дюкан. Изключително популярни заради бързите резултати, които дават върху способността на организма да се освободи от излишните килограми. Причината се крие в намаления или да кажем почти забранения прием на въглехидрати и завишения на мазнини и протеини.

Решението да се заложи на нисковъглехидратен режим за отслабване обикновено се взима от хора, които нямат изградени спортни навици. За тях това е най-лесното решение, тъй като в рамките само на 1 месец премахват водата от организма, топят мазнини и намаляват обиколките си.

Но на каква цена?!

Проблемите и рисковете за здравословното ви състояние са толкова много, че едва ли са за пренебрегване, особено като се вземе впредвид и факта, че свалените килограми от този тип диети не са трайни!

Въглехидратите са основният енергиен източник. Те са основната храна при всички вегетарианци, вегани и трябва да присъстват в умерено количество в храненето на всеядните.  Проблемът не е във въглехидрата, а във неговия вид и количество. Правилно избраният въглехидрат ще ви гарантира презареждането на мускулния и чернодробен гликоген. Въпросът е в количеството, качеството и глигемичният му индекс.

Имайте предвид, че без наличието на въглехидрати се нарушава изключително важният баланс в организма и така желаният процес за съхраняване на протеина се прекратява. Организмът започва да черпи от собствения си протеин, за да си достави енергия!

Според последните проучвания на учените, богатите на протеин диети, съчетани с малко или изцяло липсващи въглехидрати могат да имат фатален ефект върху здравето ви.


1515445inm.com

Ето кои са най-сериозните капани на този вид диети:

- Липса на апетит – организмът разчита на мобилизирането на мазнините, което води до образуване на кетонови тела (отпадъчни продукти от непълното разграждане на мазнините), които се изхвърлят чрез отделителната система. Урината ви започва да мирише на ацетон;
- Проблеми с бъбреците;
- Повишаване на нивата на липидите в кръвта, което може да доведе до повишаване на кръвното налягане.
- Нарушаване на сърдечната функция, което може да се изрази като аритмия;
- Нарушаване на калиевия баланс, което гарантира появата на сърдечно - съдови смущения.
- Намаляване на гликогена, което води до обща дехидратация на организма;
- Нарушаване на баланса в организма и настъпване на обща токсикация, което може дадоведе до увреждане на черния дроб и жлъчката;
- Поява на гастроентерологични заболявания;
- Запек;
- Умора;
- Лошо настроение;

Резултатите от проведените в последните години проучвания от британски учени сочат, че 12% от подложилите се на някой от вариантите на НВД си възвръщат килограмите веднага след спирането на диетата, а 5% казват, че качват само няколко килограма.
Запазването на килограмите е въпрос на баланс, който трябва внимателно да се възвърне след сприрането на този вид хранене, тъй като често диетуващите стават жертви на йо-йо ефект.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април