Външният вид - огледало на емоциите

Идеалът за красота може да ни направи лоша услуга
Външният вид - огледало на емоциите

Идеалът за женска красота все повече и повече се приближава до сенчестите образи, които дефилират по модните подиуми. Паралелно с това главоломно нараства и женският интерес по отношение на здравословното хранене и диетите. Не е ли логично вследствие на това все повече дами да изглеждат все по-добре? Реално се случва точно обратното...

Проучване, публикувано в Canadian Journal of Dietary Practice and Research, се фокусира точно върху този проблем. То разглежда връзката между склонността към преяждане и напълняване, от една страна, и осем типични поведенчески модела сред жените, от друга:

  • Жажда за свръхинформираност

  • Стереотипизиране и предразсъдъци спрямо напълняването

  • Недоволство от собствения външен вид

  • Диети

  • Разговори на тема напълняване и отслабване

  • Емоционално хранене

  • Представата за идеална жена

Анализът показва, че всеки един от тези модели може да отключи серия от емоционални състояния, водещи до системно преяждане и напълняване. Сред тези състояния са ниско самочувствие, вътрешноличностни конфликти, депресии и др. Особено податливи са тези дами, които вече са натрупали няколко излишни килограма и са със силно изразено чувство за перфекционизъм.

Това е знак, че когато говорим за излишните килограми, може би е много по-важно да си задаваме въпроса "Защо?", отколкото въпроса "От какво?". Няма "добри" или "лоши" храни, още по-малко пък храни, които сами влизат в устите ни, за да ни направят дебели. Ние сме отговорните за това. И докато схващаме напълняването по-скоро като козметичен (емоционален), отколкото като здравословен (рационален) проблем, може би няма да сме в състояние да поемем пълен контрол върху действията си.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април