13 доказано ефективни билки за намаляване на теглото

13 доказано ефективни билки за намаляване на теглото

Ако идеята ви за перфектна фигура е да гладувате или да се храните с еднообразна, безвкусна храна, тогава пропускате една съществена подробност: редица проучвания доказват, че употребата на билки и подправки, които помагат на тялото да изгаря мазнините, е ключова за поддържане на здравословно тегло и красива фигура.

Билките и подправките са най-добрият начин да прибавите чар и вкус към храната, без да я насищате с излишни калории, захар, сол или други вредни вещества. Изключително важно е, когато се опитвате да отслабнете, да консумирате вкусна храна. Това е така поради една проста причина: редица проучвания доказват, че няма начин да се придържате към каквато и да било диета за по-дълго време, ако не харесвате вкуса на това, което с което се храните, независимо колко сте дисциплинирани. Билките и подправките не само добавят богат вкус към храната, и могат да превърнат една най-обикновено пиле в достойна за 5-звезден ресторант храна, но също така съдържат изключително ценни вещества, които активират важни процеси в организма. Благодарение на малко розмарин, червен пипер и черен пипер, вие не само овкусявате храната си, но също така засилвате метаболизма и организма ви успява по-бързо да усвои полезните и да се освободи от ненужните вещества.

Многобройни са билките и подправките, които могат да засилят метаболизма ви и да помогнат на тялото ви да изгаря мазнините по-бързо. Може да започнете с тези:

Стевия

Сладостта на стевията се дължи на съдържащите се в нея сладки вещества наричани общо стевиозиди (в чист вид те са около 200 пъти по-сладки от захарта), както и растителни липиди, полизахариди, витамини – А, С, В1, В2, Р, F, РР, каротин; флавоноиди – рутин, кварцитин, кварицитрин, апигенин и др.; микроелементи – калий, магнезий, цинк, мед, хром, селен, желязо, калций, натрий, аминокиселини и др. Стевията има общо тонизиращо действие, възстановява силите след нервно и физическо изтощение и намалява процесите на стареене. Многобройни изследвания доказват, че ако редовно използвате стевия ще намалите съдържанието на захар, радионуклеиди и холестерол в организма си, ще подобрите регенерацията на клетките и коагулацията на кръвта, ще укрепите кръвоносните съдове и ще нормализирате кръвното налягане.

Мехурчесто водорасло

Фукус са кафяви водорасли, които се събират в студените океански води по целия свят. Тези водорасли съдържат алгинова киселина, благодарение на която може да се достигне състояние на ситост със значително по-малко количество храна. Мехурчестите водорасли са естествен източник на минерали, витамини и особено на йод, като е признато в световен мащаб за помощник в борбата с горенето на мазнини и подобряване работата на щитовидната жлеза - при пoвишeнa ceĸpeция нa щитoвиднитe xopмoни ce нaблядaвa xипepфyнĸция нa щитoвиднaтa жлeзa, ĸoятo тoзи изтoчниĸ нa йoд мoжe дa бaлaнcиpa. Освен това има силно детоксикиращ и антикоагулантен ефект, като освен с проблемите с теглото, се бори и с лошия холестерол в кръвта и значително понижава стойностите му в организма, както и поддържа нормалната микрофлора в червата, пoдпoмaгa oбмянaтa нa вeщecтвaтa. При диета и при затлъстяване от ендокринен произход тези водорасли ще ви помогнат да стопите мазнините.

Царевична коса

Царевичната коса понижава холестерола, подобрява кръвосъсирването и подобрява жлъчния отток. Косата от царевицата съдържа фитостероли – стигмастерол и ситостерол. Изследванията на американските учени сочат, че са достатъчни 2 гр на ден фитостероли, за да се понижи нивото на холестерола с 10%. Тя съдържа витамин С – антиоксидант, който предпазва сърдечно-съдовата система от увреждане от страна на свободните радикали и стимулира кръвообращението. Приемът на коса от царевица поттиска апетита, затова изчезва нуждата от похапване. Отслабването става заради намаляване нивата на холестерола и нормализиране водно-солевия баланс. Благодарение на диуретичното си въздействие, косата пречиства организма. Затова се подобрява усвояването на витамините и полезните вещества. В царевичната коса се съдържа амилаза. Този ензим забавя попадането на глюкозата в кръвта, което е полезна за профилактика и лечение на захарен диабет. Царевичните коси ще пречистят черния ви дроб от токсини.

Гарциния Камбоджа

Eдин oт ocнoвнитe eфeĸти нa eĸcтpaĸтa e свързван с основната активна съставка в плода– хидроцитрусова киселина, известна и с абривиатурата HCA. Основният механизъм на действие е способността на HCA да блокира ключов ензим в синтеза на мазнини от въглехидрати и помага за намаляване на телесното тегло без значителна промяна в приема на храна. Гарциния Камбоджа редуцира усвояването на приетите с храната мазнини и ги извежда по естествен път от организма. Освен това пoтиcĸa aпeтитa, зacилвa yceщaнeтo зa cитocт и имa cвoйcтвoтo дa нaмaлявa нивaтa нa xoлecтepoлa. Твърди се, че Гарциния може да ускори горенето на мазнини преди тренировка, което прави удачна предтренировъчната ѝ комбинация с други подобни добавки. Гарциния притежава лек диуретичен ефект, като има и редица ползи за функцията на пикочния мехур и бъбреците.

Шафранка

В китайската билкова медицина Шафранката се ползва за стимулиране на менструация, облекчаване на болки в корема, за лекуване на рани и язви, за лечение на морбили, за предизвикване на менструация. В Индия с билката се лекуват краста, артрит и сърдечни заболявания. Понастоящем има значителни научни изследвания на Шафраниката, които показват, че цветовете могат да намалят рисковете от исхемична болест на сърцето и да намалят нивата на холестерола. Редица клинични изследвания доказват, че семената на Шафранката са много богати на супер полезните Омега 3 и 6 мастни киселини, на Витамини А и Е, и на изключително редкия Витамин F. Свързаната Линолова Киселина (CLA), която изобилства в Шафранката активира ензима Липаза, който гори натрупаните излишни мазнини, без да поврежда и намаля мускулната маса. Тинктура от цветовете се използва за успокояване на спастично кашлица и бронхиални заболявания.

Гуарана

Естествен заместител на кафето, съдържа кофеин в по-усвояема форма от него; интелектуална и физическа стимулация; повишава настроението, работоспособността, либидото; стимулира обменните процеси; понижава апетита; повишава тонуса на мускулите и съдовите стени; способства извеждането на задържани течности от организма, участва активно в борбата с целулита; източник на катехоламини, магнезий, витамин К. Доказан тонизиращ ефект над тялото и ума; Подобрява менталните функции; Подтиска чувството на умора; Стимулира липолизата (разграждането на мазнини); Увеличава обема на кръвоносните съдовe; Релаксира гладките мускули на бронхите в белия дроб. Гуараната е най-богатото на кофеин растение. Използва се за приготвяне на тонизиращи и ободряващи напитки, за производство на хранителни добавки със същото действие, както и за получаване на чист кофеин.

Куркума

Тази ярко оцветена жълта подправка може да помогне на тялото ви да изгаря мазнините, според проучване от 2009 г. от университета Тъфтс, което установява, че куркумин - активната съставка в куркумата стимулира разграждането на мазнините. Пигмента куркумин в корена и специфични вкусови качества, съдържа и 5% есенциални мастни киселини, което го прави отлично средство за поддържане на зравето и красотата. "Подгряваща подправка", куркумата увеличава телесната топлина, което от своя страна може да засили метаболизма и ускори усвояването и разграждането на хранителните вещества. Стимулира стомашно-чревния тракт, налява подуването и образуването на газове. Подправката има и редица други ползи за здравето: подпомага в борбата с болестта на Алцхаймер и поддържа на хормоналния баланс. Широко разпространена, ценна подправка, не само в родната си Азия, но и в целия свят.

Канела

Канелата е ароматна подправка, която се добива от вътрешната част на кората (по-точно от ликото) на тропическо лаврово дърво. След дъждовния период кората на дървото се обелва, тънкото лико се оставя да изсъхне, при което се навива на тънки рула. Дълго време начинът на добиване на канелата се е пазел в дълбока тайна и едва през 1505 г. с пристигането си в Цейлон португалците научават и разпространяват начина на произвеждане. Доказано е, че тази класическа празнична подправка балансира кръвната захар, помага да се ограничи апетита и да се чувствате сити за по-дълго. Въпреки че вече може да поръсите малко канела в овесени ядки, можете да увеличите дневния си прием, като смесите подправката в извара, обикновено кисело мляко или я добавите към ароматен чай. Канелата също така е чудесно допълнение към пикантни подправки и марината за месо.

Кайен пипер

Ако някога случайно сте добавяли твърде много от това към храни, тогава знаете, че кайенът е силно загряваща подправка. Това означава, че подобно на куркумата, кайенът повишава телесната температура, като помага за засилване на метаболизма. Всъщност добавянето на подправката към храната може да ви помогне да изгорите до 100 калории на хранене. Червеният пипер е подправка, представляваща прах или дребни люспи, получени чрез смилане или счукване на сушени червени чушки или чушлета. Наред с най-традиционните овкусители – солта и захарта, това е най-разпространената подправка на кулинариите по цял свят. Названията на подправката в различните езици варират, но обозначават един и същи вид подправка, получена от плодовете на пипера (чушките). Придава на ястията специфичния си сладникав аромат, който се освобождава напълно при термична обработка. Тя трябва да бъде кратка и умерена, защото при висока температура захарите в него прегарят и вкусът му става горчив.

Кимион

Кимионът (Cuminum cyminum) е растение и подправка, култивирана първоначално в Средиземноморието. Най-много се отглежда в Мароко, Египет, Индия, Сирия, Северна Америка и Чили. Има характерен горчив вкус и силен, топъл аромат, дължащ се на високото съдържание на етерични масла. Повишава апетита, улеснява храносмилането. Има изразен газогонен ефект, намалява подуването на стомаха след хранене и облекчава коликите. Стимулира стомашно-чревния тракт и се използва против запичане и за лечение на запек. Само една чаена лъжичка, добавена към едно от храненията, може да ви помогне да изгорите до три пъти повече телесни мазнини. Това е доказано от проучване, проведено върху жени с наднормено тегло. Една от най-широко разпространените в целия свят подправки.

Джинджифил

Джинджифилът (Zingiber officinale), наричан още исиот или имбир, е растение, чиито корени се използват в Китай и Индия от древността. В Европа се разпространява през 13 век благодарение на Марко Поло. Първоначално се използвал предимно в медицината. Завидна е славата му на афродизиак. Пресният джинджифил има остър парлив вкус с аромат на лимон. Полезните свойства на джинджифила се обясняват доста просто: растението съдържа много биологично активни вещества. Всички вегетативни органи и семена на растението съдържат етерично масло със специфичен аромат. Подобно на канелата, джинджифилът помага да се контролира кръвната захар, което означава, че може да помогне за предотвратяване на скока в нивата на глюкозата след хранене, богато на захар или въглехидрати. Подправката също има същите свойства на изгаряне на мазнини или термогенни свойства като куркума и кайен.

Черен пипер

Това е една от най-широко разпространените подправки в европейската кухня, позната още от древността и ценена заради вкуса си и заради употребата си като консервант. Вкусът на черния пипер се дължи на веществото пиперин. Смленият черен пипер, често наричан само "пипер", се намира, заедно със солта, на почти всяка трапеза в някои части на света. Стимулира стомашно-чревния тракт, балансира храносмилането и подсилва имунната система. Подобно на джинджифила, черният пипер може да се похвали със свойствата си да изгаря мазнините и да активира метаболизма. Доказано е също, че подправката блокира образуването на нови мастни клетки, което на първо място, може да помогне за предотвратяване на затлъстяването. Една от най-широко разпространените подправки в цял свят, част от традиционната медицина на много етноси.

Глухарче

Докато много градинари смятат глухарчето за досаден плевел, растението става все по-популярно сред готвачите като хранителен начин за добавяне на вкус към ястията и напитките. Глухарчето съдържа тритерпени, каучукови вещества и стероли, фолиева киселина, тиамин, витамин B6, калий, желязо, калций, магнезий, белтъчни вещества, дъбилни и слузести вещества, смоли, фитонутриенти, холин, мазнини, стерини, органични киселини. Листата и цветовете съдържат флавоноиди, витамини С и В2, провитамин А, каротиноиди, а корените - инулин, фенолни киселини, гликозиди и др. В корените на растението се откриват тараксацин; горчиви вещества, подобни на фликозиди; инулин, слузести вещества, каучук, смоли, тритерпеноиди, бета-ситостерол, стигмастерол, захари около 18%. Както се оказва, "плевелът" има и някои ползи за отслабване, като помага за намаляване на подуването, като същевременно увеличава приема на витамини като А, С и Е, заедно с минерали като желязо и калий. Корените от растението имат отличен детоксикиращ ефект.

Анна Илиева, bilki.bg

 

ключови думи:
билки отслабване

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април