Хитринки кака да се справите с пресолено ястие

Хитринки кака да се справите с пресолено ястие

Понякога се случва при приготвянето на супата домакинята да се разсее или да не изчисли точното количеството сол, което е необходимо за ястието и да го пресоли. 

 

Досадно е да изсипете готовото ястие, само защото има много сол. Но консумацията в тази му форма е неприятна и дори вредна.

Разбира се, за да избегнете този проблем, е по-добре солта да се добавя постепенно, на части, като се разбърква добре и се опитва на вкус.

Ако използвате зеленчукови и рибни консерви или готови месни продукти за супа, също трябва да внимавате. Те съдържат известно количество сол и трябва да осолявате супата само след добавянето им.

Но определено не си заслужава да превръщате пресоленото първо ястие в трагедия. Нормалният му вкус лесно може да бъде върнат и никой няма и да се усети, че нещо се е объркало в кухнята.

Професионални готвачи разкриха най-надеждните си методи, с която всяка пресолена супа може да се превърне в прекрасно ястие.

Най-лесно е да го разредите, казват те. За целта ще ви трябва по-голяма тенджера от тази, в която сте го готвили. Просто добавете една трета от общия обем вода към съда и сложете супата отново на котлона да заври. Може да добавите и малко подправки, за да не стане ястието безвкусно.

Ако имате замразен бульон, ще е още по-добре. Добавете го към врящата супа и след това се насладете на прекрасния й вкус.

Ако времето позволява и разполагате с желание и продукти, пригответе същата супа без сол и смесете двата варианта в една голяма тенджера.

За да спасите пресоленото ястие, може да използвате и продукти, които абсорбират солта. Като картофи например. Просто сварете няколко картофа в супата, за да не бъде бульонът солен. Колкото повече сол сте използвали, толкова повече картофи ще ви трябват, казват специалистите.

Ако нямате картофи, може да сложите лук. Няколко глави са достатъчни, за да възвърнат оригиналния вкус на супата.

Или пък ориз. Поставете го в марля, за да не се разпадне, и варете в супата за 10 минути. Оризът е отличен абсорбатор на солта. 

Ако нито един от тези продукти не ви е под ръка, може да използвате обикновена кора хляб. Трябва да я увиете в плътна тъкан, която ще предотврати навлизането на омекотената субстанция в супата. Дръжте хляба в супата не повече от пет минути.

На помощ могат да ви дойдат и още няколко продукта, които добре прикриват соления вкус:

гранулирана захар - сложете няколко супени лъжици в бульона (ако супата не е много солена);

лимонена киселина - добавете 2-3 гр.;

чист лимонов сок - няколко супени лъжици;

сухо бяло вино - 2-3 супени лъжици;

ябълков оцет - няколко лъжици са достатъчни

Ако супата е само леко солена, може да спасите положението със заквасена сметана (мляко), доматено пюре и сухи подправки, пише jenata.blitz.bg

ключови думи:
пресолено

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май