Попара

Здравословната закуска от нашето детство
Попара

Попарата - българската версия на овесената каша в миналото. Отлична закуска за деца и възрастни.

Спомням си, че като дете това ми беше любимата всекидневна закуска, защото обикновено баба приготвяше бухти, мекици и пържени филии само в събота или неделя. Дори и тогава хората според мен са мислили с какво се хранят, но истината е, че тежкият физически труд беше достатъчна причина да са в добра форма и здраве. Малцина страдаха изобщо от затлъстяване, а сърдечно-съдовите проблеми не бяха масова диагноза.

Попарата в Родопите при едната баба съм я яла по един начин, а в северозападна България по коренно различен начин. Смятам да ви споделя и двете рецепти като определено смятам, че родопската версия е лесно изпълнима и в наши дни.

В северозападна България попарата изглеждаше така:

1/2 филия типов хляб, който обезателно беше изсъхнал или сухар
30 грама прясно козе сирене
1 супена лъжица захар
250 милилитра прясно изцедено и сварено козе мляко

1522247inm.com

Баба обикновено надробяваше изсъхналия хляб, натрошаваше сиренето и добавяше 1 равна супена лъжица захар в дълбока купа. Поливаше с току-що свареното козе мляко. Похлупваше купичката за 2-3 минути. После разбъркваше.

В Родопите попарата изглеждаше така:

1/2 филия типов хляб, който обезателно беше изсъхнал или сухар
малко кубче масло
кубче кашкавал
30 грама краве сирене
1 супена лъжица мед
250 милилитра сварен билков чай с ароматни билки, които собственоръчно събирахме с дядо

1522253inm

Баба в Родопите, също надробяваше хляба, сиренето, добавяше маслото,кашкавала, меда и най-накрая поливаше с билковия чай. Захлупваше купата за 2-3 минути.

До ден днешен смятам, че това бяха изключително вкусни и здравословни закуски, които ми даваха енергия.

Така изглеждаше вкуса на моето детство, но и вие можете да споделите с нас вашата любима бабина рецепта, която можем да публикуваме тук в сайта на fitwell.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 24.06.2015 | 11:53
    Не знаех, че нашата попара е в родопски стил, но ние я приготвяме без кашкавал, а другата - сирене и мляко, дори не я бях чувала. Ще я пробваме.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април