Рецептите за кьопоолу са толкова много, колкото и рецептите за печени картофи. Въпреки това смятам да ви споделя рецептата на нашето семейство, която с радост приготвяме вкъщи вече няколко
поколения наред и като че ли всяка от дамите във фамилията добавя по нещо малко за разкош.
Хубавото на тази традиционна семейна рецепта е, че може да се приготви голямо количество печени
патладжани и червени чушки, които да се замразят във фризера и при нужда да се приготви кьопоолу буквално 2-3 часа преди консумация. Друг удачен вариант е да си оставите една част от кьопоолуто
да се хапва на момента в рамките на 1 седмица, а останалото количество да се сложи в буркани и да се консервира за предстоящите зимни месеци.
Необходими продукти:
Thinkstock/Guliver
2-3 патладжана
2-3 червени или зелени чушки
1/2 чаена чаша
орехи
2 скилидки чесън
3 супени лъжици зехтин
1 връзка магданоз
щипка черен пипер
хималайска сол на вкус
Изпечете и обелете патладжаните и чушките. Сложете ги в блендер или използвайте купа, за да използвате пасатор. Към тях прибавете предварително смлените орехи, чесън, зехтин, черен пипер и сол на
вкус. Пасирайте до получаването на еднородна смес. В случай, че желаете да усещате орехите, то ги добавете накрая заедно с магданоза.
Лично аз не харесвам в кьопоолуто да има лимон или оцет, но според вашия вкус можете да добавите. Сервирайте с филийка препечен хляб и комбинирайте със сезонна салата. По този начин ще
получите прекрасен здравословен обяд!
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Кьопоолу
По селски
Добави коментар