Картофена яхния

Постна и по селски
Картофена яхния

Картофената яхния е сред любимите ми селски манджи, която се приготвя бързо, а е изключително вкусна.

Постна е, така че е подходяща и за вегани. Необходими са ви вкусни картофи, моркови, лук и червена чушка. Също така важно условие е да се получи вкусна гозба е да имате домашно стерилизирани домати, които ще са запазили сладостта си и няма да дадат кисела нотка на яхнията.

В случай, че не разполагате с такива, добавете 1 чаена лъжичка кафява захар след като снемете гозбата от котлона. Именно тогава добавете черния пипер, чесъна и нарязаната връзка магданоз.

Препоръчвам ви да я приготвяте на слаб огън, за да се получи ефект на задушаване, а не толкова на варене.

Необходими продукти:

1609241Thinkstock/Guliver

1 килограм картофи
3 моркова
2 червени чушки
3 скилидки чесън
2 глави кромид лук
1 буркан стерилизирани домати
сол
черен пипер
червен пипер
1 връзка магданоз
зехтин или олио от семки на грозде

Сложете в дълбока тенджера малко мазнина на дъното и нарежете на купчета предварително обелените картофи. Захлупете тенджерата и оставете да се задушат на тих огън за 5-6 минути. След което добавете червения пипер и енергично объркайте за 1-2 секунди. Долейте 1/2 чаена чаша вода и добавете морковите, 2 глави лук и чушките. Оставете да къкри на тих огън. Отхлупете тенджерата и добавете доматите. Оставете за още 15 минути, след което снемете от котлона и прибавете нарязания на ситно чесън, черен пипер и магданоз. Сервирайте със сезонна салата.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април