Тя е бременна! И не иска да чува това (част втора)

Бъдещата майка има доста изострен слух и най-вече – нервна система, имайте едно наум
Тя е бременна! И не иска да чува това (част втора)

Мисля, че е време да променим отношението си към бременните жени. О, да! Те определено се намират в по-специален период от съществуването си, но си остават... хора, нали :) Работят, живеят и общуват като всички останали, с тази разлика, че са ограничени в някои от действията си.

Затова нека останем докрай естествени в комуникацията с тях и да се опитаме да ги разберем. Нещо повече, може би ще е разумно, ако спрем да им говорим неща, които по-скоро ги депресират и ядосват, отколкото да звучат успокоително.

Каквито, например, са следващите три реплики:

"Яж, яж! Ти поне можеш да дебелееш на спокойствие!"

Уви обаче, не е така. И тя, и вие много добре знаете, че никой НЕ може да дебелее на спокойствие, имайки предвид последиците за здравето. Всъщност, точно сега бъдещата майка трябва да направи всичко възможно да се придържа към умерено и здравословно хранене не само заради себе си, но заради мъничето, което расте в корема ѝ.

Нямаме никакво право да я окуражаваме или надъхваме да се тъпче до припадък, защото прекаленото нарастване на теглото ѝ има опасност да създаде проблеми при раждането, а впоследствие и при нормалното развитие на детето. Така че да се спрем, а? Ако тя е гладна, ще си хапне каквото сметне за добре. И, спокойно, разговорите за храна не я карат да се поти и да припада от вълнение. Няма нищо страшно, ако се изпуснем и кажем пред нея думата "палачинки", например. Ще я преглътне, спокойно :)

"Стига си шавала напред-назад! Работата ти е да почиваш"

Звучи добре, ама... Повечето съвременни жени са принудени (или сами се принуждават) да се трудят почти до края на бременността си. Едновременно, те се грижат за семейното огнище, за себе си и за куп други работи. В това, разбира се, няма нищо лошо. Проблемът е, че горната фраза е неуместна и не отговаря на истината. За много дами справянето със задълженията в този етап от живота им е повод за гордост. Хайде, да не омаловажаваме усилията им да бъдат продуктивни и трудоспособни, а? Напротив, нека ги нахъсаме да продължават напред, с едно наум, естествено. И за протокола: почивката никога не е била работа, сериозно погледнато.

"Всичко ще бъде наред"

Тази реплика пък, която уж трябва да звучи успокоително, наистина може да вбеси дамата с коремче. След всички многобройни препятствия, които преживява на всекидневна база, тя отдавна се е убедила, че наистина МАЛКО неща могат да бъдат наред. Такава е логиката на самия живот и може би точно това му е интересното на съществуването.

Да ви кажа честно, "Всичко ще бъде наред" е най-противното клише на света. И не само за бременните, сигурна съм, че малко хора обичат да го чуват наистина. Едно "Горе главата!", натоварено със същия смисъл, сякаш е за предпочитане.

Разбира се, нелюбимите реплики на бременните не се изчерпват само с тези. Всяка бъдеща майка си има своето разбиране за нещата, различни неща я дразнят и впечатляват. Важно е едно: никога да не я приемаме като същество от друга планета :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април