Смисъл на гъдела

Гъди-гъди!
Смисъл на гъдела

Знаете ли, че не можете да се погъделичкате? Знаете! А знаете ли защо е така? Не знаете! И ние не знаем. Но пък можем да ви запознаем с някои догадки...

Някои невроучени са на мнение, че гъделът отчасти представлява механизъм за изграждане на социални взаимоотношения и е особено полезен в обвързването между членове на семейството и приятели. Още в първите няколко месеца от живота си бебето започва да се смее в отговор на погъделичкването. Това е и една от първите форми на комуникация между новороденото и родителите и създава предпоставки за обмен на информация и по останалите невербални канали.

В по-късна възраст децата също имат навика да се гъделичкат помежду си, което според науката не само сближава, но формира и доразвива рефлексите за самозащита. Още през 1984 година психиатърът Доналд Блек забелязва, че много от зоните, които са особено чувствителни към гъдел (като вратът и гърдите) са едни от най-уязвимите по време на бой. Според него децата се научават как да предпазват тези области по време на гъделичканията, при това по доста безопасен начин. Други особено податливи на дразнения от този тип места по тялото са просто прекалено чувствителни, но те и трябва да бъдат такива, защото посредством тях взаимодействаме с материалния свят. Това са дланите и стъпалата, разбира се.

Съществуват и теории, че гъделичкането е допринесло за възникването на смеха въобще. Добре познатото и заразно "ха-ха-ха", което издаваме в моменти на веселие, изключително много наподобява звуците, които някои човекоподобни произвеждат, докато практикуват взаимно гъделичкане.

Интересно и донякъде тъжно обстоятелство е, че гъделът започва да отмира като чувство около 40-тата годишнина. Защо точно природата е решила, че забавленията трябва да приключат в този иначе хубав момент от човешкия живот засега е тайна. Това никак не трябва да ви оставя с погрешното впечатление, че радостта и щастието са някакви младежки привилегии. Дори ви предлагаме хипотеза – възрастните нямат нужда от изкуствен стимул да се посмеят добре и затова спират да се поддават на гъделичкане. Ние днес се смяхме обилно по време на комичната липса на интернет и топла вода в офиса. Вашият повод какъв беше?

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май