Скачай от Моста(р) в името на живота!

Войните не са успели да заличат една стара босненска традиция...
Скачай от Моста(р) в името на живота!

Босна и Херцеговина. С какво свързвате името на тази държава? С безкрайно красивата природа на планини и реки? С междуетнически конфликти? С... нищо? Какво всъщност знаем за тази балканска страна и нейния народ? Ако за първи път си задавате този въпрос, ще ви предложа своята гледна точка, а именно: че босненци са силни духом, топли и жизнелюбиви хора.

Преди около година, на път към Хърватска, преминах през Босна и имах възможността да хвърля бегъл поглед върху градовете Сараево и Мостар. И ако босненската столица ми се стори бързоразвиващ, модернизиращ се град, то в Мостар времето сякаш беше спряло. Старите сгради, старите мостове, старите улици, носещи белезите на наскоро отминала война... това място изглеждаше като жив музей. Малко призрачен.

Само че мостарци (сред които много млади хора) блеснаха като коренна противоположност на замрялото време. Местните бързаха трескаво на всички посоки, а онези, които не се движеха, носеха същия трескав поглед в очите. Дали последният беше израз на позитивна или негативна емоция, в момента не мога да определя. Само че в него се четеше една несломима упоритост и издръжливост, която може би дължим на историята.

Днес, по чиста случайност, открих в интернет и едно от превъплъщенията на въпросната устойчивост. Скоковете от Стари мост. Според описанията, тези скокове са нещо като изпит за смелостта и мъжествеността на босненските младежи.

Авторът на долното видео е отразил много добре на лентата си контраста между трагизъм и несломимост, за които говорих по-горе. Ако съдбата се е отнасяла сурово към Босна, то и нейните хора са се научили да каляват характера си, за да се подготвят за жизнените несгоди. Символът на силата е скокът. Приятно гледане.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април