Развийте емоционалната интелигентност

За да се разбирате със себе си и с околните...
Развийте емоционалната интелигентност

Емоционалната интелигентност е комплекс от качества, свързани с успешното предаване, култивиране и интерпретиране на личните и чужди чувства и настроения. При някои хора тя е вродена и много силна, а при други може да се придобие. И в двата случая обаче, значението на нейното развитие е в полза на комуникацията, защото я прави по-ефективна, може да съдейства за намаляване на агресията и изграждането на самочувствие в хората.

Колкото по-пълноценно общуваме, толкова по-голяма е вероятността да постигаме успехи в социалната сфера. В тази връзка, най-пагубното за връзките между хората, са негативните емоции, които се пораждат или в процеса на комуникация, или са резултат от личните ни емоционални или здравословни проблеми. Нека видим как можем да се преборим с това предизвикателство.

Всъщност, най-добрият начин да не се чувстваме зле в дадена ситуация е да не я осъждаме като "тъпа", "гадна", "нелепа", "отвратителна", "непоносима" и т.н. По-добре е да изследваме причините, довели до случването й, да отговорим пред себе си кой каква роля има в ситуацията и тогава да потърсим решение на проблема. Разумният, премерен подход ангажира мозъка и ни пречи да се намръщим веднага, щом се случи нещо неприятно.

Да бъдем обективни! Сигурно често ви се е случвало да се ядосате, че някой се отнася с вас по начин, който не ви допада. Някой например ви хвърля недотам дружелюбен поглед или се блъска във вас по коридора...

inm.comАко сте склонни да си мислите, че въпросният човек е настроен неприятелски към вас само заради въпросните постъпки, е редно да се замислите отново.

Истината е, че не всеки от нас усеща какви физиономии прави, докато се рови из мислите си. Понякога грубостта е неволна. Затова, нека не бързаме да обвиняваме останалите, а да си изясним ситуацията.

В крайна сметка, ако за вас така стеклите се обстоятелства са много неприятни, можете винаги да попитате своя познат има ли някакъв проблем с вас.

Не се страхувайте да отказвате: понякога познатите ни се чувстват свободни да прехвърлят на наш гръб личните си задължения. Само че, ако не се чувстваме отговорни за изпълненията на въпросната задача, няма сила, която да ни задължава да се нагърбим с нея.

Затова просто кажете "не". Не бъдете агресивни, достатъчно е просто да кажете нещо от рода на: "Не мисля, че е редно да ми прехвърляш задължения, които не са мои."

Не обвинявайте хората около себе си, защото това ще ги накара в бъдеще да подхождат с резерви към вас. Просто заявете позицията си ясно и открито, без да бъдете груби. По този начин никой няма да успее да пробие защитата ви, а и няма да има обидени.

Научете се да давате израз на чувствата си. Дали става въпрос за интимните ви отношения или за тези с приятели и познати, правилният израз на мислите и емоционалното ви състояние е от огромно значение за развитието на социалните ви контакти.

Ако премълчавате болката и щастието или ако скривате истината, то лишавате и партньора, и приятелите си от пълнотата на общуването. От не по-малко значение е, че бихте могли да оставите другите с погрешно впечатление и да провокирате в тях постъпки, които да нямат благоприятни последици за вас.

Колкото и да ви е трудно, свикнете да споделяте малките си тайни, притеснения и опасения. Няма да останете неразбрани. А ако това все пак се случи, можете да бъдете горди, че сте опитали и да продължите смело напред.

Съзнаваме, че овладяването и опознаването на емоциите не са най-елементарното нещо на света, но пък никога не е късно да започнем да усвояваме тези умения. Надяваме се, че сме ви помогнали поне малко да осъзнаете силата емоционалната интелектуалност. Успехи!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април