Пулсът на слънцето

От който зависи живота ни
Пулсът на слънцето

Само след месец (че даже и по-рано) огненото кълбо в небето ще ни подарява все по-малко лъчи и ще грее все по-слабо. О, да! Адски ще ни липсва неговото ярко лятно присъствие. Но няма как. Слънцето си има собствен живот и ритъм – изобщо не е длъжно да се съобразява с желанието ни да ходим по къси гащи през зимата и да хващаме тен нон-стоп :)

Нещо повече. Ние трябва да се съобразяваме с него и най-важното – да го познаваме. Защото, макар и далече от нас, тази огромна звезда в Слънчевата система оказва силно и непрекъснато влияние върху съдбите, здравето и настроението ни. 

Астрономите знаят най-добре за какво иде реч, а един от тях може даже да ви го обясни с прости думи. Неговото име е Робърт Бърман, по-известен като Боб.

Изток-Запад

Американецът е многоуважаван учен, управител на две обсерватории в Ню Йорк и изобщо – един изключително буден и умен човек, отдал целия си живот в наблюдение и изучаване на небесните явления.

Освен това е автор на няколко безспорно интересни изследвания и се изявява като журналист в престижни научни издания. Често го канят да бъде лектор в различни международни форуми, както и в немалко телевизионни предавания.

Съвсем наскоро пък имах удоволствието да прочета книгата му "Пулсът на слънцето", която искрено ви препоръчвам да разлистите при добра възможност.

Заклевам се: не бях попадала на по-интересна, полезна и завладяваща слънчева история. Разказана на разбираем език и с много хумор, тя е вашият шанс да се запознаете отблизо с огненото кълбо над главите си, без опасност от изгаряне :)

Бърман стартира своя разказ, както си му е редът – с простичко обяснение за произхода и състава на слънцето. Следват забавни визитки (подредени в хронологичен ред) на основните учени, на които дължим наличното познание за най-горещата звезда в космическия Холивуд.

Всички факти са представени ясно и придружени с шеги. Така, иначе сложна, астрономическата тематика зазвучава по един доста атрактивен начин. Зазвучава интересно.

Изток-ЗападКакво са слънчевите петна и как влияят върху климатичните промени? Защо слънчевото затъмнение е неповторимо приключение за наблюдаващите го? Каква е тайната на феномена Северно сияние и кога, къде и как можем да го наблюдаваме? Нагласена работа ли е астрологията и защо не трябва да се притесняваме толкова много от лошите неща, които четем в хороскопа си?

Това са само част от въпросите, на които се опитва да ви отговори Бърман. И, ако питате мен, успява на 99%.

Астрономът застава твърдо зад тезата, че огненото кълбо оказва силно влияние върху хората, но не на индивидуално, а на колективно равнище. Защото от пулса на слънцето зависи оцеляването на човечеството, както и колко добре ще се чувстваме на Земята през следващите няколко години – дали пък няма да ни е много студено, а? Или пък твърде горещо...

И не на последно място: Боб дава един приятелски съвет на читателите – не се предпазвайте с чак такова голямо усърдие от слънчевите лъчи! Същите са опасни за вас само ако прекалявате с "консумацията" им. Иначе са полезни. Даже жизнено необходими, за да се чувствате здрави, енергични и щастливи, напомня авторът и се обосновава доста добре. 

Разбира се, книгата на експерта съвсем не е толкова лека за четене. Трябва да ѝ се отдели повече време и внимание. Имайте го предвид преди да я хванете в ръце.

А сега ви оставям с пожелание за още много топли и слънчеви дни :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май