Преображение е! Не се работи, хапва се риба, гроздето се освещава

Преображение е! Не се работи, хапва се риба, гроздето се освещава

Преображение Господне е. Днес забравяме за всякаква работа и приготвяме риба.

Това е един от най-старите религиозни празници в православието.

Отбелязва се още от първите векове на християнството, като отразяващ едно от най-важните събития от земния път на Исус Христос – разкриването на божествения му образ пред учениците му.

Разбира се, празникът има своите обреди и обичаи, като в същото време трябва да се спазват някои ограничения.

На 6 август по нов стил всяка година се отбелязва чудото на преображението, случило се на планината Тавор, което следвало да укрепи вярата на апостолите в божествената природа на Христос, когото Бог Отец посочил като негов възлюбен син.

За да се отбележи този ден подобаващо, не се работи нито на полето, нито вкъщи.

Разрешена е единствено шетнята около празничната трапеза за имениците на  Преображение. Имен ден отбелязват Христо, Христина и производните им, както и всички имена, отразяващи Божията слава и светлина – Светла, Светлина, Светльо,Сияна, Християн, Християна, Спас, Спаска,  и производните им.  

На Преображение не се яде месо или млечни продукти, тъй като от 6 август започват строги пости, по-строги от които са само Великденските.

Разрешена е рибата, както и гроздето.

Първото грозде се благословяло с молитва и се прекадявало от свещеника в църквата, преди да се вкуси. И къпини не се ядели преди службата.

Тази забрана е свързана с поверието, че Господ е създал лозата и нейните плодове, давайки частица от своята благословия чрез тях, а Дяволът – къпините, за да изкуши хората.

На този ден в Светата Литургия на православните храмове се прибавя молитвено песнопение (тропар) със старославянското название "Начатки овощей", а в Българската православна църква – "Освещаване на гроздето".

" И когато те се отделяха от Него, Петър рече на Иисуса:

Наставниче, добре ни е да бъдем тук; да направим три сенника: за Тебе един, за Моисея един, и един за Илия, - без да знаеше, що говори.

Когато говореше това, ето, яви се облак и ги засени; и се уплашиха, когато влязоха в облака. И чу се из облака глас, който казваше: Този е Моят възлюбен Син: Него слушайте.

И когато се чу тоя глас, Иисус бе останал Сам. И те замълчаха и никому не обадиха през тия дни за това, що видяха."

На Преображение не се плува в открити езера и други водни басейни, тъй като се счита, че лятото отстъпва пред зимата и е време хората да се стягат за нея, а не да се къпят в студените води.

 

 

Според българския народен календар на Преображение настъпва трайно преобразяване в природата. Слънцето обръща гръб на лятото и лице към зимата, щъркелите се събират на ята преди да отлетят към топлите земи. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Дева
24 август – 23 септември