През 2022 г.: Аз съм само цвят... орхидея

През 2022 г.: Аз съм само цвят... орхидея

Аз съм само цвят лилав, орхидея съм, орхидея съм... С тази лека перифраза на култовата песен на Ирина Флорин посрещаме актуалния цвят за 2022 г. посочен от компанията, предсказваща трендове WGSN. Факт е, че цветът "орхидея" носи доста по-ярки багри от тези, които традиционно свързваме с лилавото. Именно това се оказва и разковничето.

 

 

Предвид, че през последните вече две години почти

целият ни живот се премести онлайн,

WGSN предвижда, че на мода догодина ще бъдат багрите, които ни позволяват да изпъкнем и в дигиталното пространство. Затова – напук на лентяите, които водят конферентни разговори с риза, вратовръзка и... долнището на пижамата си, компанията предвижда, че все повече хора ще искат да се отличават. Предвид различното качество на камерите, по-лесното губене на концентрация в домашна среда и куп други фактори, на помощ тук идва цветът. "Орхидеята" е добро оръжие в арсенала на всеки, който иска да бъде забелязан. Цветът включва нюансите от сивкаво лилаво през лилаво-розово до силно червеникаво лилаво.

"Орхидеята" е интензивен, хиперреалистичен и стимулиращ,

което го прави цвят, който се откроява, както в дигитална, така и в реална среда. Той е достатъчно гъвкав, за да се използва през различни сезони и континенти. Той също носи позитивизъм и оставя усещането за бягство от действителността", аргументират се от експерти в сайта на WGSN. По думите им, цветът е не само подходящ, но и ще се хареса както на жени, така и на мъже.

Универсалността и за двата пола

се предполага, че ще е валидна предимно за по-младите поколения, като за представителите на силния пол се предлагат варианти с акцентиран лилав подтон.

Първата записана употреба на "орхидея" като име на цвят на английски е през 1915 г., като – съвсем логично, той се свързва с багрите, които най-често срещаме по едноименните цветя. Любопитен факт е, че самото название на цветето пък се предполага, че идва от гръцката дума orchis, което означава тестис и се свързва с появата на грудките на растенията от този род.

Това не е първият път, в който "орхидеята" е обявена на почит.

През 2014-а "Пантон" обяви "сияещата орхидея" за цвят на годината.

Разликата между двете вероятно се крие в по-силно изразените розови подтонове при "сияещата" разновидност. Важно е да се отбележи, че към момента "Пантон" все още не е обявила своето окончателно решение за цвят на 2022 г. Според руски стилисти и дизайнери, цитирани от turkmenpotal.com, багрите, измежду които компанията най-вероятно ще посочи своя фаворит, са розово, светлосиньо и сиво-синьо.

Лилавото ще диктува правилата и в интериорния дизайн, става ясно от приключилото наскоро състезание за цвят на Ню Йорк за Janovic. "Лилавото е цветът на ексфолиантите и ръкавиците на медицинските сестри, както и цветът на кралските особи.

Здравните работници са кралските особи и героите на Ню Йорк

през цялата пандемия и този цвят ги почита по красив начин", смятат от компанията, като избират своя фаворит "в лицето" на "пурпурна мъгла 1413".

За това, че лилавото ще е основен ориентир в повечето модни отрасли – както за облеклото, така и за интериорния дизайн, загатват още от WGSN през лятото. Според експертите цветът ще е актуален, както за всекидневно, така и за официално облекло, за бански, за палта и т.н. В същото време лилавото (макар и далеч не толкова ярко) ще виждаме все по-често по стените на домовете и малките интериорни акценти като мини възглавнички, одеала и др.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май