Почитаме Св. Даниил: Какви са пророчествата му за света?

Почитаме Св. Даниил: Какви са пророчествата му за света?

Всяка година на 17 декември Християнската църква чества празника на един от светиите в календара - свети Данаил, или както звучи в по-старите варианти името му - Даниил. Той се смята за един от четиримата големи пророци /Исая, Йеремия, Йезекил, Даниил/.

Какво се знае днес за пророка Даниил?

Той произхожда от царски род, отведен е още като момче във Вавилон заедно с други пленени юдеи. Там получава добро образование и служи в царския двор. Приема християнството, но да бъдеш християнин в античните езически времена, не е безопасно и много християни са пострадали за вярата. Не прави изключение и свети Даниил, който попада в тъмница в Египет и изтърпява мъчения. Умира в резултат на издевателствата над него, но Светата Църква го обявява за светец.

Освен че е свят човек, Даниил е известен повече като пророк. За дарбата му да вижда в бъдещето се казва, че е получена от самия Бог, който му открива бъдещето на света. Свети Даниил тълкува сънищата на владетеля Навуходоносор и всичко, което пророкува, е описано в Книгата на пророк Даниил.

Пророчествата на Даниил за съдбата на света

От тази малко известна, но забележителна книга идва и един много известен днес израз за Колоса на глинени крака. Това видение е част от сънищата на Навуходоносор, изтълкуван от пророка. Даниил тълкува нощното видение на Навуходоносор за великана, който се състоял от различни части: от злато, сребро, мед, желязо и глина, като метафора на различните епохи на човечеството.

Сънят описва Вавилон като златното царство и следващите го епохи на среброто, медта, желязото и накрая странното царство, крехко като глина. След него Даниил пророкува, че ще дойде царството на съгласието, мира и любовта между хората.

Днес, от дистанцията на времето, хората се опитват да сравнят пророкуваното с историческата истина. И откриват много съвпадения.

Златното царство на Вавилон в сънищата на Навуходоносор отстъпва мястото на сребърното. През 539 година преди Христа Вавилон е превзет от персийския цар Кир, а по-късно и персите са прогонени от Александър Македонски, пише sanovnik.bg.

ключови думи:
Св. Даниил

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април