Пийни си, за да се сгрееш?

Защо си представяме, че алкохолът повишава телесната температура
Пийни си, за да се сгрееш?

Дали заради постлятната депресия или поради някаква друга мистериозна причина, тези дни алкохолната тематика ме тегли с по-голяма сила от обичайното. Пък и то взе да си застудява, та си трябва, както биха казали някои. Ето тук вече си идваме на същинската приказка.

Вие много добре знаете, че санбернарите носят на вратовете си малки бъчвички с бренди, за да могат заблудилите се или затрупани от лавини пътници да се възползват от сгряващата сила на алкохола. Вашите знания искрено забавляват небезисвестните монаси от Санбернарския манастир (селекционерите на породата), които казват, че единствените буренца в странноприемницата служат като реквизит за туристически фотографии с кучетата. Защото, в сравнение със средностатистическия интернет супергерой, те са си имали доста повече работа с измръзнали хора и знаят, че високият градус на питието не означава висок градус телесна температура.

На практика е точно обратното. Колкото и да е забавна, консумацията на алкохол лишава тялото ви от много животоспасяващи рефлекси, в това число и способността му да консервира температурата си. Да, от личен опит съм наясно с явленията "мека топлина", "пламтящи уши" и други подобни и именно в това се корени настоящият проблем. Защото, видите ли, пиячката е вазолидатор, с което аз по особено умен начин ви казвам, че има свойството да разширява кръвоносните съдове и най-вече капилярчетата под повърхността на кожата. Затова човек като се понакваси, придобива онзи специфичен оттенък, а лицата на дъртите пияници наподобяват карта на водните ресурси на Южна Америка.

inm.comС други думи, кръвопотокът към кожата се увеличава и понеже там е съсредоточено болшинството от терморецепторите, на вас ви е топличко. Това усещане обаче е особено измамно, тъй като съсредоточаването на кръв по повърхността на тялото я прави много по-податлива на изстиване, още повече ако въпросното тяло се намира на минусова температура. Неслучайно кръвоносните съдове са склонни да се свиват, когато е студено, а тук се случва точно обратното. Добавете и потенето, което може да възникне в резултат от псевдозагряването, и си имате рецепта за неусетно измръзване, особено, ако сте от хората, чиито лица пламват още след първата чашка.

Но това съвсем не е всичко! Запиването на студено до голяма степен ви обезоръжава и от способността да треперите, което се равнява на минимум още 20 стотинки в касичката на бялата смърт. Затова послушайте мъдрия ми съвет и следващия път, когато решите да се греете със скоросмъртница, по-добре се полейте с нея и драснете клечката! Гарантирам ви незабавни и зрелищни резултати.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май