Петъчни безумия: Поглед на тъмно

Съвсем по пиратски
Петъчни безумия: Поглед на тъмно

След като се убедихме, че морковите не причиняват суперзрение, май в крайна сметка ще продължим да боравим с високотехнологични изделия като факли, фенери, прожектори и други подобни, за да се ориентираме на тъмно. Или пък, при липсата на такива, ще се доверим на легендата за пиратите.

Ако някога сте виждали пират, сигурно знаете, че освен дървения крак, куката и папагала на рамото, задължителен атрибут от неговото "оформление" е и превръзката на окото. Не можем да бъдем сигурни дали всички корсари са изглеждали по този начин, но нека за момент се вживеем в приключенските филми и книги. За въпросния аксесоар се твърди, че е служел не толкова да прикрива мястото, където преди стотици абордажи се е криело лазурно синьо око, колкото да помага на приносителя си да вижда в тъмното.

В качеството си на заети и физически активни личности, пиратите често трябвало да кръстосват между палубата и трюма по техен си, пиратски, бизнес. Неприятното на подобно кръстосване обаче, е, че то е свързано с много резки преходи от светло към тъмно. Всеки, който е бил въвлечен в подобни занимания, е наясно, че човешкото око има нужда от известно време да се адаптира към тъмнината. Време, което е било твърде ценно и по време на битка дори е можело да коства цял човешки живот.

Ето защо казват, че превръзката е била важна, дори задължителна, за всеки уважаващ себе си пират. Счита се, че в повечето случаи тя е покривала напълно зрящо око с едничката цел да го държи на тъмно. По този начин неговата зеница оставала напълно разширена и в бойна готовност да вижда в мрака веднага, щом превръзката бъдела свалена.

Настоящото обяснение не е подкрепено с каквито и да е исторически източници, но на нас ни се струва доста приемливо предвид факта, че техниката наистина работи. Много лесно бихте могли да проверите това още сега, стига да си намерите помещение без източник на естествена светлина. Закрийте едното си око за 10-тина минути и по този начин пристъпете във въпросната стая на запалена лампа. След това изгасете осветлението и погледнете. Видяхте ли?

И ние видяхме! Следващия път слизаме в мазето по пиратски превръзки! Ахой, карамба!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април