Няколко признака, че партньорът ви манипулира

Няколко признака, че партньорът ви манипулира

Любовта и взаимоотношенията изглеждат доста лесни в началото. Но колкото повече време минава, толкова повече може би осъзнавате, че във вас и връзката ви настъпват промени. Ако усещате, че не можете да бъдете себе си и постоянно потискате желанията си, може би човекът до вас се възползва от тези ваши слабости.

Кои са признаците, че партньорът ви ви манипулира? Ето и някои от тях:

Чувствате, че не знаете кои сте и какво искате

Ако започвате да се съмнявате в себе си и собствените си желания, може да сте подложени на манипулаторска тактика. Може би някога сте били уверени в способността си да се справите с определена ситуация, а сега започвате да се съмнявате в това, което можете да постигнете. Може дори да се запитате дали вие сте "проблемът" във връзката. Да кажем, че се опитвате да споделите на партньора си какво мислите за това, че той прекарва прекалено много време на телефона си. Но той казва, че и вие го правите и че винаги се опитвате да намерите причина да се скарате. Може би вие не мислите така, но след третия път, когато чуете този аргумент, се чудите дали проблемът е, че не умеете да спрете да правите забележки за дреболии. Може би вместо това просто трябва да се отпуснете и да се насладите на вечерта.

Във връзката ви има двоен стандарт

"Чувствате се така, сякаш има два набора от правила – един за вас и един за човека, с когото сте", това споделя Карла Мари Менли (клиничен психолог). От гледна точка на партньора ви, каквото и да направи той, то никога не е лошо. Ако пък направи нещо, което наранява чувствата ви, това е заради конкретни причини или пък просто защото вие прекалено много се "стягате" и той ви казва, че трябва да се отпуснете малко. Когато вие кажете "не", обикновено манипулативният партньор не зачита вашата граница и се опитва да ви накара да промените решението си. Той ще изисква да обърнете внимание на неговите интереси и нужди, но постоянно ще пренебрегва вашите. Когато споменавате нещо, което той е направил, за да ви нарани в миналото, той ще обърне ситуацията обратно срещу вас, за да избяга от отговорност.

Чувствате се виновни 

Често срещан признак, че някой може да ви манипулира емоционално, може да е, че сте започнали да се чувствате виновни или да ви става неудобно, че действате по определени начини във връзката. Например работите на две места и почти нямате време за себе си. След това идва първият ви почивен ден от месеци и вие решавате да го прекарате у дома, по пижама, гледайки телевизия. Да кажем, че споделите за тези ваши планове на майка ви. Но изведнъж усещате, че сякаш тя е разстроена. Когато я попитате какво не е наред, тя ви казва, че не може да повярва, че няма да дойдете да я видите в почивния си ден. Изведнъж започвате да се чувствате толкова виновни, че в крайна сметка прекарвате деня си с нея, помагайки и в дома ѝ. Въпреки че този сценарий може да се разиграе по този начин или по много други, това, че постоянно се чувствате виновни, че не казвате или правите това, което искате, може да бъде за вас сигнална лампа. Манипулаторът изразява недоволство от нещо, което казвате или правите, особено когато се опитвате да установите граници. След това в крайна сметка се поддавате, за да направите другия човек щастлив и да облекчите вината си.

Имате усещането, че очакванията ви са твърде високи 

Нормално е да искате партньорът ви да се държи с вас по начина, по който очаквате. Ако обаче сте във връзка с елементи на манипулация, ще се случи обратното. Вместо това, можете да започнете да таите съмнения, чудейки се дали очакванията ви не са твърде високи. Вашият манипулиращ партньор може да ви накара да почувствате, че вашите нужди са твърде големи и нереалистични, което може да ви накара да изисквате по-малко и да игнорирате това, което ви интересува. Може би например искате да отпразнувате рождения си ден по определен начин, но вашият партньор е твърде погълнат от работа, за да изпълни молбата ви. Вместо да мисли как може да направи деня ви специален, той може да се опита да минимизира чувствата ви и ситуацията. В крайна сметка, вие започвате да се съмнявате дали искате точно това и започвате да смятате, че е твърде много.

Започвате да се съмнявате за психичното си здраве 

Не само че манипулацията може да причини стрес и безпокойство, но също така може да ви накара да се почувствате объркани и несигурни относно вашето поведение и емоции. Може да започнете да се чудите дали вашите реакции всъщност не са симптоми на психични заболявания. Тактиките на манипулация могат да са причина за тези чувства. Ако например обсъждате следващата си ваканция с партньора си и той ви предлага да отидете на място, на което вече сте били. Вие обаче му напомняте, че когато сте били там последния път, той е казал, че си прекарал ужасно. Но той отговаря нещо от сорта на: "Никога не съм казвал такова нещо! Така ти се е сторило!" Вие сте убедени, че той се е оплакал няколко пъти и е казал, че няма да се върне на това място. Дали пък наистина не си измисляте? В края на краищата, според вашия партньор, изглежда, че ви се случва често. Когато някой непрекъснато ви манипулира, започвате да се съмнявате в паметта и благосъстоянието си до такава степен, че не сте сигурни дали определени неща изобщо са се случили. Колкото и да е "любопитно", изглежда, че това ви се случва само когато сте с този човек.

ключови думи:
манипулация

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май