Напорках се и сега всичко ми се върти

Защо, бе?
Напорках се и сега всичко ми се върти

"Галилео, Галилео, още ли да ти налея? Ти доказа – тя се врътка с всяка по-голяма глътка!" Така се пееше в една чудесна песен от безгрижните ми тийнейджърски години, когато да се напиеш си беше нещо като много голяма работа. Но световъртежът, олеле, световъртежът! Имало е нощи, в които просто ме е било страх да си легна...

Днес, когато съм по-безстрашен от всякога, вече няма такива нощи и дори знам каква е била причината за тях. Алкохолът влияе странно на ушите ви. Прави ги червени. И не само. В тях има едни фини структури, които по-умните от нас хора наричат полуокръжни (семициркулярни) канали. Имате си точно три от тях и те са разположени в трите основни равнини, перпендикулярно един на друг. Във всеки един от тези канали се плацика течност – ендолимфа, а на определени места в тях могат да бъдат открити специални сетивни клетки, които си имат едни още по-специални израстъци. При накланяне на главата ендолимфата прегъва тези израстъци и по този начин се предизвиква дразнение в сетивния нерв. По този начин мозъкът получава сигнал, че разположението на тялото в пространството е било променено.

Когато се понаправите обаче, тази иначе перфектна система спира да функционира според очакванията. Алкохолът разрежда кръвта и стигне ли спиртосаната кръв до вътрешното ухо, се създава разлика в плътността на ендолимфата и желеобразната материя, в която са потопени израстъците. Това води до тяхното огъване. Оттам-нататък мозъкът решава, че вие сте решили да се въртите, независимо, че единственото нещо, което сте връткали, са чашките.

Знаете, че последното нещо, което трябва да правите в такъв момент, е да легнете със затворени очи, понеже така ще изгубите всякаква визуална и физична подсказка, че всъщност сте напълно неподвижни. Затова и казваме "пиян като талпа" - какво по-вдървено от това може да има? Сигурно сте наясно, но не пречи да напомня – съзерцаването на неподвижен обект или "хвърлянето на котва" (тоест, провесването на един крак от леглото и стъпването на пода) са вашето спасение в този момент. И следващия път умната! Ако е свободна, разбира се!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май