Мултитаскинг: непрепоръчителен?

Защото вършенето на хиляди неща невинаги е нещо добро
Мултитаскинг: непрепоръчителен?

Обикновено сме горди със способността да си проверяваме пощата, докато говорим по телефона и същевременно драскаме кръгчета върху хвърчащо листче. За много от нас това умение се е превърнало в част от служебните задължения. Съществуват обаче научни експерименти, според които нямаме особен повод за радост.

През последното десетилетие се появяват все повече изследвания, според които мултитаскингът води до т.нар. "дефицит на внимание". Според психолозите, на този феномен трябва да обърнат особено внимание бизнесмените и всички трудоспособни индивиди, тъй като това засяга пряко тяхното представяне на работното място (или в работата въобще).

Подобни изявления подкрепя Ръсел Полдрак – професор по психология в Калифорнийския университет. Той установява, че нагърбването с няколко задачи едновременно затруднява възприемането и обработването на информация. Дори и в случая обработването на информация да е възможно, твърди още ученият, възпроизвеждането на същата се оказва нелека задача впоследствие.

Полдрак извършва опит, при който сканира мозъците на две групи хора. Първата се заема с извършването на една-единствена дейност, а представителите на втората са умишлено разсейвани или натоварени с повече от една задача. Резултатите сочат, че когато работят над повече от една дейност, хората обработват информация в една част на мозъка, а когато вършат само едно нещо, информацията се поема от други негови части.

Скенерът показва, че за справянето със задачата, при първата група била ангажирана областта на стриатума – част от мозъка, отговорна за заучаването на нови умения. При втората група се установява активност в хипокампуса – зона, отговорна за складирането и възпроизвеждането на информация.

Въз основа на това изследване ученият предупреждава хората, че способността им да се съсредоточават само върху една задача е важна. Според него, когато се заемем с поредния мултитаскинг, ние нарушаваме нормалното функциониране на мозъка. Това би довело до неефективно изпълнение на дейности в бъдеще, тъй като няма да бъдем способни да възпроизведем схемата, по която сме се справяли с тях преди време.

Тези твърдения навярно ще бъдат потвърждавани и опровергавани в бъдеще. Но както сме казвали и преди, макар и в друг контекст, хубаво е да внимаваме какво правим. А и когато сме концентрирани, резултатите винаги са по-добри.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май