Магията на какаото

Що е то занаятчийски шоколад и можем ли да си похапваме на корем?
Магията на какаото

Има един виц, че шоколадът е салата (какаото е растение, което от своя страна не е далеч от тази категория). За да стигнем до истината, както и за да  разнищим понятие "първокачествен шоколад”, се допитахме до собственичката на шоколадовия бутик Pure Chocolate and Wellness. Освен любител на черния шоколад, тя се оказа запалена по здравословния начин на живот (т. е. наш човек).  

• Бихте ли се представили?1706644Facebook / Pure Chocolate and Wellness

Името ми е Магдалена (Маги) Кърлет. Интересувам се от здравословен начин на живот и хранене. Смятам духовното израстване за най-важното в личностното развитие. По пътя към себе си търся единството между дух и тяло. Омагьосва ме музиката и изкуството като цяло. Пленява ме природата. Харесва ми да експериментирам със себе си и средата около мен. Обичам черен шоколад.

 

• Разкажете ни за бутика, каква е концепцията му?  

Мисията на бутика е да създаде представа за истинския автентичен вкус на чистия черен шоколад и да предостави повече информация за качеството и произхода на неговото какао. За целта в бутика редовно се провеждат дегустации на шоколад, които са един вид пътешествие в шоколадовия свят. По време на тези срещи участниците научават повече - за произхода на какаото, различните сортове какао, отношението на производителя, процеса на приготвяне на шоколад, как се дегустира шоколад, както и че удоволствието е в осъзнатостта на момента.

 

• Как подбирате шоколадите?

Бутикът предлага изключително разнообразие от черен шоколад произведен с едни от най-ароматните и редки видове какаови зърна от различни краища на света.

Условията един шоколад да стане част от колекцията на бутика е той да съдържа чисто какаово масло, а не негов заместител, процентното съдържание на какао да е минимум 60%, да не съдържа изкуствени добавки ароматизатори, оцветители и консерванти и не на последно място да е вкусен.

 

• Какво означава качествен шоколад?

Чистите тъмни шоколади често биват наричани «занаятчийски шоколади» или "bean-to-bar chocolates”.

"Bean-to-bar ” е концепция за производство на шоколад директно от свежи какаови зърна, като всички стъпки в процеса на изработка на шоколада от какаовата плантация до крайния продукт се извършват от един производител. Това е един вид контролирано производство на шоколад, което е и гаранция за висококачествен продукт. Концепцията "bean-to-bar” се характеризира с къса търговска верига, където фермера от какаовата плантация може да е и самият производител на шоколад (тогава всъщност говорим за "tree-to-bar chocolate”), което прави производството на шоколад един по-етичен и устойчив процес в една индустрия с дълга история на експлоатаци.

1706645Facebook / Pure Chocolate and Wellness  

• Какво е мнението Ви за шоколада като суперхрана?

Kакаото е "суперхрана” – една от най-концентрираните и богати на хранителни вещества храни на планетата поради високата стойност на антиоксиданти, минерали и полезните му оздравителни свойства. Тъмният шоколад съдържа висок процент от тази наречена от древните «храна на боговете».

За мен обаче какаото е повече от супер храна. То отваря сърцето ми и ме връща към естественото ми състояние на радост и любов. Интуитивно тази магична субстанция ме свързва с мистерията и лечебната сила на природата.  

 

• Имате ли си любим шоколад?

Почти всеки един шоколад от колекцията на бутика ми е бил любим в определен период. В непрекъснато търсене съм на следващия уникален какаов вкус. Този процес истински ме вдъхновява.

Последният ми любим шоколад е "Dick Taylor - Black Fig Chocolate” – шоколад с  невероятна дълбочина и специфичен меден нюанс, съдържащ  72 процента  какао от остров Мадагаскар, обогатен с парченца калифорнйиска черна смокиня, произведен в САЩ.  

 

ключови думи:
какао шоколад

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април