Кой ще наследи безценните бижута с със скъпоценни камъни на Елизабет II?

Кой ще наследи безценните бижута с със скъпоценни камъни на Елизабет II?

В личната колекция на покойната кралица има над 300 накита с диаманти, сапфири, рубини, които се оценяват на стотици милиони

Тиари и диадеми от диаманти, нанизи от перли, брошки и пръстени с брилянти, изумруди, рубини и сапфири – кралица Елизабет II притежаваше една от най-невероятните колекции от бижута в света, оценявана на стотици милиони, но за която напълно подхожда думата безценна. Затова и мнозина днес се питат – при кого ще отидат накитите след смъртта ѝ, как ще бъдат разпределени между наследниците ѝ?

 

 

Тъй като след кончината на монарха нито един детайл не е оставен без внимание, ясно е, че в Бъкингамския дворец отдавна е помислено и по този въпрос, пише сп. "Мадам Фигаро”. Преди това обаче се налага уточнението, че кралските бижута трябва да бъдат разделени на две категории. Едните са бижутата на короната, които се пазят в Лондонската кула и принадлежат на държавата. Те се ползват от кралското семейство при различни поводи, но де факто то ги ползва назаем. Тези скъпоценности сега ще бъдат предадени на крал Чарлз III и съпругата му - кралицата консорт Камила.

Втората група са лично притежание на монарсите. Става въпрос за лични покупки и подаръци, голяма част от бижутата се предават по наследство от баби и майки на дъщери и внучки Според някои експерти кралската колекция е започнала да се трупа по времето на кралица Виктория, която колекционирала скъпоценни камъни с бързината, с която се разширявала Британската империя. Тя обичала да прави екстравагантни и невероятно скъпи подаръци на децата си и техните брачни партньори.

Мнозина твърдят, че днес вече е много трудно да се прави разлика кое точно принадлежи на Короната и кое на кралското семейство, тъй като в течение на годините много лични предмети са ставали част от колекцията на Короната.

Queen Elizabeth II Tiaras

 

 

 

Голяма част от тиарите и диадемите, с които се е появявала Кейт Мидълтън до момента, са ѝ предоставяни от Бъкингам само за определени събития. Самата кралица във всекидневието си е предпочитала да носи личните си украшения, а да ползва за официални поводи най-ослепителните тиари и колиета от касетките на двореца.

Много от собствените бижута на кралица Елизабет II са ѝ били дарени от баба ѝ кралица Мери, съпруга на дядо ѝ крал Джордж V, и от майка ѝ кралица Елизабет, съпругата на баща ѝ крал Джордж VI, пише "24 часа".

 

Някои са правени по поръчка от самата владетелка на бижутери в Лондон и Париж, или са ѝ били поднасяни като дар за юбилеи и други празници. По време на сватбата си с принц Филип Елизабет II носи диамантената диадема на баба си кралица Мери и две перлени колиета – едното, принадлежало на кралица Ана, последната от династията Стюарт, а другото – на кралицата консорт Каролин, съпруга на Джордж II.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май