Когато си зависима?

Когато си зависима?

"Ти ме обичаш, а аз теб не"

Синдромът на отличничката се проявява в различни сфери на живота, включително и в интимните връзки. Проявява се в желанието на жената постоянно да доказва на околните, че е най-добрата на света. Така може лесно да се хване на въдицата на егоистичен мъж. Той се възползва от това, че тя се грижи за него и се опитва да спечели любовта му. Тази позиция му позволява да си повдигне самочувствието за нейна сметка. За целта той проявява подчертано равнодушие към всичко, което се случва с партньорката му. Рядко се интересува например как ще се прибере тя вечер от отдалечено място или как ще сглоби купения гардероб.

Жената на свой ред пък оправдава любимия си и пред себе си, и пред околните, изтъквайки, че те не могат да видят "цялата дълбочина" на душевността му. Ако дори веднъж сте имали такава връзка, замислете се защо сте поели мъжката роля в двойката? Може би заради ниска самооценка? Или може би въпросният господин неусетно ви е накарал да вярвате, че държанието му е нормално и че всъщност това заслужавате?

Страхове от детството

Всички знаем, че повечето психологически проблеми се коренят в детството. За разлика от момчетата, които могат да дадат израз на негативните си емоции в пакости и трениране на бойни изкуства, момичетата понасят много по-тежко недостига на внимание от страна на родителите. Много "малки принцеси" потъват напълно в измисления си свят и се отдават на нежни грижи – например за любимата си кукла, като се отъждествяват с нея. Така момичето се опитва да получи нежността, от която се нуждае. Същият модел на поведение се повтаря и в зрелия живот. Жената си избира слаб мъж, когото да обгрижва и пази, надявайки се, че той ще ѝ се отблагодари с любов. Тук зависимостта е свързана с нуждата да бъде обичана, да се чувства ценна и значима.

Не всички проблеми се решават в леглото

Повечето зависими жени държат да се чувстват единни с партньора. Това обаче не винаги се постига чрез диалог, затова те прибягват до "тежката артилерия" - секса, вярвайки, че само така могат да получат цялото внимание на мъжа. За жалост кратките минути на "сливане и разбиране" си остават в спалнята. Само няколко минути след акта жената започва пак да се чувства самотна.

Необходимост да се чувстваш нужна

"Той няма да се оправи без мен!". Ако сте чували този израз от собствената си уста, значи спадате към рисковата група и може да попаднете под влиянието на мъж, който не ви заслужава. Недейте да възприемате неговите проблеми като свои, камо ли пък да се вините за неспособността му да откаже пиенето или да се издигне в кариерата. Слабите мъже са склонни да винят партньорките си за своите неуспехи. Не се поддавайте на тези провокации, а започнете да търсите причините, поради които сте се събрали с такъв човек.


 

 

 

ключови думи:
жена зависима питане

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април