Какво ни пречи да намерим любовта

Какво ни пречи да намерим любовта

При нея е дълго всичко, което трябва да е дълго - краката, косата, ноктите. А всичко, което трябва да е заоблено, е сочно и закръглено. Тя ходи на романтични срещи без долно бельо, затова на лицето й играе загадъчна усмивка и цялата тя е заобиколена от секси аура.

1786993

Тя има прилични доходи и стилен гардероб. Излъчва изключително положителна енергия. Може да се каже, че всичко у нея е прекрасно - лицето, мислите, душата, облеклото. Но тя не се спира, тя продължава да се усъвършенства! Вече е усвоила всички трикове на позитивното мислене, пресича всички негативни чувства и мисли. И почти се е научила да се обича. Нищо друго не й остава. Защото няма кого да обича, освен самата себе си. Въпреки всичките й достойнства тя е все така неомъжена. Тя започва да подозира, че нормалните мъже са на изчезване и вече е готова да се пробва като "отракана кучка". Това е портретът на съвременната жена на възраст от 20 до 50 години. Все повече такива дами има, еднакво самотни "умни и красиви" госпожици, мечтаещи да намерят любовта. И първият, който реагира на търсенето им, е пазарът.

По телевизията има десетки предавания и шоута за любовта и семейството, лъскавите списания споделят щедро съвети къде да си потърсите мъж, как да го съблазните и как да го дресирате като брачен партньор. Но най-свирепо се възползват от търсенето психологическите тренинги. "Фабриката за мечти" създава "кукли" по един калъп Може би някога сте били във фабрика за играчки и сте надничали в цеха за кукли. Пластмасовите кукли се слепват от две половинки. Отляво са тези с дупето, а отдясно - онези с лицето. Работничките без да гледат взимат две половинки и ги слепват. Получават се абсолютно еднакви, безоки кукли, които заминават по конвейера към цеха за оцветяване. Може би психологическите тренинги спазват същия принцип - бъди стандартен, за да си намериш половинка?

1786997

През последните години всички се интересуват как да постигнат щастие в личния си живот. Едни се оплакват от сватбата, други от мъжете, но всички искат прости рецепти. Как трябва да се държим с мъжете - смело и активно или податливо и търпеливо? Каква стратегия да приложим, за да не изпуснем потенциалния кандидат? Как да "притиснем" мъжа да предложи брак? И най-важния въпрос - кои "кукли" са най-търсени в момента?

Можете да предскажете съдбата на човека, задаващ тези въпроси, по амбициите и претенциите му. Няма да намери любов. Нито любов, нито щастие... Никога. Защото повечето съвременни самотни жени и потенциалните им партньори са поразени от доста опасно заболяване. Нарича се инфантилизъм и постепенно обхваща цялата планета. Този недъг може да порази плейбои и невинни девици, нелечим е и съсипва нашите съдби и животи. Инфантът е възрастен по паспортни данни човек, който обаче има детски ценности и разбирания. Най-страшното в инфантилизма е, че той не позволява на човека да израстне до Личност. Представите за света, хората и живота остават опростени и преувеличени.

1786990

 Личността живее в реалния свят, а инфантът - във въображаем. Личността вижда живота сложен и многоизмерен. Личността се учи от своите и от чуждите грешки. Инфантът повтаря едни и същи грешки и всеки път се изненадва. Личността се опитва да разбере законите на живота. Инфантът иска да получи рецепти, съвети и схеми. Личността иска да разбере какво е щастието именно за нея.

Инфантът се ръководи от принципа "така трябва". Личността става по-дълбока, интересна и умна с годините. Инфантът не се променя. Личността създава живота си. Инфантът умее само да подражава. Затова главите на всичките инфанти са пълни догоре с шаблони. Имат готови инструкции за всичко - от облеклото до начина си на живот. В наше време са се родили толкова клонинги, колкото не сме виждали и в най-строгия режим. Хомо сапиенс, Разумният човек, с бързи темпове се изражда в Стандартен човек. Инфантите от женски пол искат от мъжа да се чувстват спокойни, весели с него, да им бъде приятно. Искат той да ги издържа, да се грижи за тях и да ги закриля. Да бъде умен, красив, чувствителен, щедър, остроумен и разбира се богат...

Искат прахосмукачка, хладилник и пералня в един уред. Много биха се радвали това чудо на техниката да може и приспивни песнички да им пее. В отплата жената-инфант ще посвети на този идеален мъж най-добрите години от живота си, ще го дарява с нежност и любов и ще го мотивира за още по-големи постижения. Нищо подобно! Инфантилният човек не е способен на любов, най-много на краткотрайно увлечение.

Чувствата на инфантите могат да се сравнят с бенгалски огън - той се пали лесно, гори ярко и изгаря за секунди. Гледайки овъглената пръчица, инфантът си мисли, че отново не му е провървяло. Може би затова инфантите с никого не могат да поддържат продължително сериозна връзка. Те винят за раздялата различията във вкусовете и темпераментите си, винят обстоятелствата...

Но проблемът е друг. Инфантът е твърде погълнат от себе си и интересите си. Той като малко дете не е способена наистина дълбоко и точно да усети и дешифрира чувствата на друг човек. Негова основна цел си остава задоволяването на собствените му потребности - той иска закрила, топлина, засищане. Затова всяка втора жена твърди, че само омъжена ще се чувства наистина защитена. Инфантът никога няма да каже "Аз не разбирам хората". Той ще каже "Хората не ме разбират".

1786999

По този начин инфантът не вижда заобикалящия го свят, а си го измисля. Впрочем, той измисля и себе си. Създава си въображаем образ, много далечен от действителността. Сигурно всеки от нас познава поне един човек, който като малък да е слушал от роднините си колко е талантлив и необикновен. След подобни внушения животът на човека по правило не потръгва добре, а съдбата му никога не е такава, каквато той би искал. Защо ли? Защото неговите фантазии за собствената му ослепителна личност нямат нищо общо с реалността.

Днес ролята на пагубно ласкаещите роднини се изпълнява от психологическите тренинги и популярната литература на тема психология. Там ще ви обяснят, че трябва да се чувствате истинско съкровище, за да постигнете успех. Трябва да вярвате, че сте чаровна, привлекателна и истински магнит за любовта! Какво ако нищо не доказва тези твърдения? Пропъдете съмненията и страховете, пропъдете умните и трезви мисли - те не са позитивни. Съвременните мъже са не по-малко инфантилни от жените. Странно, това не би трябвало да е проблем? Срещнали се двама инфантили, имат еднакви ценности, защо да не се оженят? Но не - те са като отрицателно заредени електрони и се отблъскват взаимно. Госпожицата, която си е внушила, че е истински подарък за всеки един мъж, всъщност си търси човек, на чийто врат да се овеси. Тя иска някой да я издържа, закриля, да я разбира...

А мъжът-инфант няма нужда от подобно бреме. Битът днешно време не е проблем, от практическа гледна точка домакинята не е необходима. Пък наоколо е пълно с жени. Той може да си прекарва времето с някои от тях, докато му е приятно. И докато не започнат да му досаждат с намеци за брак. Ако двама инфанти все пак се оженят, съвместният им живот ще се свежда до това кой кого ще манипулира по-добре. Добавете към това незряла емоционалност и в следствие на това студено отношение и равнодушие към чуждите проблеми, болки и радости. Съпрузите могат да живеят заедно и при това да не виждат, да не разбират и да не уважават партньора си. При това ще се смятат за нормално семейство.

Има много такива двойки! Все така има истински мъже, но за какво му е на жив човек кукла? Откъде ли се е взела легендата, че всички хора се женят изключително по любов? Има и други причини - сексуално влечение, страст, симпатия, страх от самота, угаждане на стереотипите, сближаване покрай общи интереси или обща компания... Какво общо има любовта?

Всъщност повечето хора имат нужда от партньор, с когото да живеят. В това няма нищо лошо. Допреди сто години така са се женили и аристократите, и селяните. Но за брака се иска трезва мисъл и елементарна честност, а на инфанта му липсват тези качества. Една обикновена жена описва брака си "Мъжът ми ме уважава, аз съм добра домакиня. И аз го уважавам -пие рядко, има златни ръце, пък какво като не говори с мен, мога да си поговоря със съседката". Цинично ли ви се струва? Не, честно е. Много бракове са такива. Въпреки това всички очакват голямата любов!

1787002

Готови са за нея, просто не са имали късмет досега. Дори стандартни предмети като музика и математика не се удават на всеки. Да не смятате, че любовта е за всички желаещи? Любов има, но тя не е за инфанти. Любовта е зряло чувство. То не може да се купи, да се вземе "на бартер", да се открадне или изпроси. До това чувство човек може само да дозрее. Да дорасне. Само болката може да накара човек да се промени. Болката от собствената ни глупост ни кара да поумнеем, болката от студенината ни кара да се държим по-топло. Но инфанта страданията го плашат. Затова самотната "умна и красива" жена няма друг избор освен да следва мотото "Остани такава, каквато си".

Студено й е, страх я е, тя остарява, но си остава "каквато е". Не се страхувайте да се изправите лице в лице с живота, не избягвайте тази среща. Дори и да виждате пред себе си бездната на неизвестността, все пак е по-добре да приемете съмненията и страховете си, вместо да водите безсмислен и измислен живот.


ключови думи:
обич дълго

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април