Как влияят инфлуенсърите на децата ни?

Как влияят инфлуенсърите на децата ни?

Всички знаем, че в днешно време децата прекарват повече време в дигиталното пространство, отколкото в реалното. Социални мрежи, чатове, приложения, игри и инфлуенсъри, които преливат отвсякъде – това е до голяма степен животът на средностатистическия тийнейджър.

Изпълнен с емоции, откриващ света и взаимоотношенията в него, запознаващ се с непрекъснато променящото се свое тяло, тийнейджърите и особено момичетата са много податливи на вредно влияние от социалните мрежи. Те са лесни за "обработване" по теми като идеален външен вид, диети, спорт и следване на трендове, които невинаги са добър пример.

Родителите сигурно ще се шокират, ако влязат и за ден в профилите на своите деца в социалните мрежи и чуят това, което те чуват постоянно – от нови "месии", проповядващи детоксикиращи смутита, козметични промени по лицето или изтощителни спортни занимания. Точно към това е насочена и новата кампания на Dove #DetoxYourFeed – как родителите, съвместно с децата си, да "детоксикират" профилите, които тийнейджърите следват и които могат да са потенциално вредни за тяхното самочувствие, психическо и физическо здраве.

Ако не сте се интересували кого следва дъщеря ви в Инстаграм или Тик-Ток, добра идея е да започнете да го правите. Няма да е изненадващо, ако там се повяват инфлуенсъри, проповядващи вредни козметични интервенции, нерегламентирани вещества за подобряване на външния вид и изтощителни диети. И преди да е станало късно и дъщеря ви да е започнала да се храни само със зеленчуци, защото така е казал някой инфлуенсър, когото никога не е виждала, вземете този въпрос присърце и започнете процеса по детоксикация на социалните мрежи.

Говорете с детето си 

Разговорът с децата винаги е добра основа за изграждането на доверие. Разкажете на тийнейджъра у вас кои са били вашите инфлуенсъри едно време – приятелките от квартала и класа, и как те невинаги са били много добри съветници. Предложете на детето да минете през профилите, които следва, проявете интерес към съдържанието, което чете и гледа, и се поставете на мястото на едно 13-14-15-годишно дете, което поглъща света с широко отворени очи и черпи всичко от него. Питайте дъщеря си или сина си кое от това съдържание го кара да се чувства зле и поговорете защо.

Скрийте вредното съдържание

Предложете на детето да скрие временно от фийда си това, което го напряга или кара да се чувства зле. Нека изкара така поне седмица и след това направете преразглеждане на съдържанието и емоциите, които то предизвиква. Ако в тази седмица детето се е чувствало по-добре, по-щастливо и по-уверено – време е тези инфлуенсъри да си отидат завинаги от неговите предпочитания.

Направете нова рутина

Набележете си ден от месеца, в който да водите такъв разговор с детето си. Питайте го какво го вълнува по отношение на средата и социалния му кръг, взаимоотношенията, тялото, външния вид и какви мечти и стремежи има в тази посока, както и какво го притеснява. Дайте му пример с инфлуенсъри и съдържание, които имат истински смислена стойност – учат на полезни навици, създават позитивно съдържание и въобще – водят към практикуването на реалистично и положително отношение към себе си.

Повтаряйте тези стъпки регулярно и дори ги приложете и върху себе си и съдържанието, което вие следвате и потребявате в социалните мрежи. Дайте пример на детето със себе си и най-вече му покажете, че му имате доверие – така и то ще има доверие във вас. Знайте, че и това ще мине някой ден, но не се успокоявайте с този факт, нито се примирявайте с вредното инфлуенсърско влияние, извиращо от всяка социална мрежа. Бъдете до детето си сега, когато има нужда от вашата подкрепа и мъдър съвет – така то ще може да се изгради като стабилна и устойчива личност, уверено и с правилната доза самочувствие, така че да поеме живота си в ръце и да бъде пълноценен възрастен.

Източник: Една.бг

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май