Искате да спестите? Не стойте на слънце!

Времето влияе на потребителското поведение
Искате да спестите? Не стойте на слънце!

Ако разполагате с базови аналитични умения, значи сте наясно, че хубавото време означава добри продажби. Настроението е приповдигнато, хората прекарват повече време навън, сметките за консумативи са по-ниски и така нататък. Едно наскорошно канадско изследване обаче показва, че климатът може да повлияе на харчовете ни по доста неподозиран начин.

Изглежда, че приятните атмосферни условия, особено наличието на слънце, ни правят по-предразположени към заплащането на по-висока цена за един и същ продукт. Три отделни проучвания разглеждат влиянието на валежите, слънчевата светлина, температурата и влажността върху продажбите и нагласите на потребителите. Оказва се, че в прохладните слънчеви дни (но не и в жегите) оборотът на магазините е значително по-висок.

Дотук добре, но учените задълбават още повече и събират две групи от доброволци, за да проверят връзката между времето и техните решения за покупка както в лабораторни условия, така и в реалния живот. Ето какво откриват те:

  • Слънчевата светлина (истинска и от изкуствени източници) намалява негативните мисли и емоции

  • Личните разходи са значително по-високи в слънчеви дни

  • Попитани "Колко бихте дали за...?" участниците са готови да заплатят повече след излагане на слънчева светлина

Колко повече ли? Доста повече! Когато става дума за закупуването на самолетен билет, доброволците са с готовност да дадат 30% повече (400 долара без слънце и 518 със). Слънцето "изважда" от портфейлите им и с 9 долара отгоре за карта за фитнес. Дори виртуалните им харчове за безалкохолни напитки и вестници били сериозно завишени.

Въпреки че в едно подобно изследване няма нищо революционно, то демонстрира изключително директната връзка между слънчевата светлина, настроението ни и съдържанието на нашите кесии. За собствениците на бизнеси това е добра новина от гледна точка на възможността да боравят със специални надценки по повод хубавото време. За нас пък е чудесна поука – изгрее ли приятно слънчице в прохладен ден, по-добре бягайте сред дивата природа, откъдето нищо не може да бъде закупено.     

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май