Ивановден е, вижте какви са обичаите

Ивановден е, вижте какви са обичаите

На 7 януари православните християни почитат паметта на Св. Йоан Кръстител, който е наричан още "Предтеча", поради факта, че е подготвял хората за раждането на Исус Христос. Празникът е известен още като Ивановден и е ден след Богоявление.

Ритуалното къпане, което се провежда на Йордановден, продължава и на Ивановден, като за някои части от страната дори е по-характерно да се извършва на 7 януари. Ергените къпят момите, като за здраве се къпят и младите мъже. В Югозападна България на този ден къпят младоженките и момиченца до едногодишна възраст, откъдето идва и другото название на празника - Женски водици.

Кои са традициите и обичаите на този ден?

Народните традиции повеляват на Ивановден кума или девера да "къпят" младоженците, сключили брак през последната година, пръскайки ги с вода. Младото семейство от своя страна носи на кума вино, кравай и месо, тъй като този ден е посветен на кумството и побратимството, чийто покровител е Св. Йоан Кръстител. Обредното къпане завършва с размяна на подаръци и разбира се, побратимите се събират на празнична вечеря.

В миналото се е вярвало, че да бъде едно семейство щастливо, в дома задължително трябва да има някой Иван. Дори са кръщавали предмети с името Иван, за да носи късмет на дома. Може би от там идва "От кал да е – Иван да е!"

Ивановден поставя край на периода, в който бродят маскираните новогодишни дружини. В някои райони на страната "главатарят" на кукерите, бива окъпан за здраве, след което събира всички на празнична трапеза в дома си, която завършва с празнично хоро.

Какво да сложите на трапезата на Ивановден?

Трапезата трябва да е богата и празнична. Празникът не е постен, така че спокойно може да сложите различни месни ястия – свинско месо, кървавица, вита баница, кисело зеле и разбира се варено жито, което присъства на всички обреди в България.

Имен ден празнуват: Иван, Иванка, Иванина, Ваньо, Ваня, Ванина, Йоан, Йоана, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Калоян, Жан, Жана и Яна.

ключови думи:
Ивановден

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април