Защо ни е необходим мозъкът?

Ако щете вярвайте – цялата работа е в движението!
Защо ни е необходим мозъкът?

Тезата е на невролога Даниъл Уолпърт. Гледах как той излага своята идея пред публика, слушах обясненията му, подкрепени с научни доказателства*, превъртах видеото от начало до край няколко пъти. И всеки път откривах, че не мога да не се съглася с тази гледна точка. За някои може и да прозвучи крайно, но нима движението не е единственият начин, по който ние въздействаме върху околния свят?

Най-напред ще ви запозная накратко с историята. После не забравяйте да изгледате и самото филмче, в което Уолпърт защитава позицията си не само по убедителен, но и по много забавен начин.

Съвсем разочароващо за повечето от нас, Даниъл напълно заклеймява твърдението, че предназначението на мозъка е да "мисли" или да ни помага да "възприемаме света" около нас. Вместо това, той твърди, че най-важният орган в човешкото тяло е, за да ни асистира в ловкото изпълнение на сложни движения.

В този смисъл, сръчността на индивидите не се свежда до това дали имаме "златни ръце", или обратното – "кашкавалени пръсти". Способността на всеки един от нас да възпроизвежда качествени, точни, умели движения, е резултат от множество сложни операции в мозъка, извършени за минимално време.

За да защити тази теза, невробиологът прави паралел между изкуствения и човешкия интелект от една страна, и качеството сръчност при машините и хората – от друга. Докато в първия случай е много по-лесно да се създаде дееспособен изкуствен интелект, то много по-трудна задача е същият носител на интелект да се движи грациозно и умело, както човекът. Защото неговата мисловна дейност действа на много по-ниско ниво.

Един от аргументите в изказването на Уолпърт, е че всичко, което правят хората – от говора, през храненето, до спорта, е свързано с активна и непрекъсната мускулна работа. Нещо повече – емоциите и спомените, на които бихме могли да отредим по-важна роля в живота, също не са нищо повече от помощници на движението.

Ако някакви спомени или чувства възникват в даден момент, продължава разсъжденията си ученият, те ще послужат в бъдеще, за да можем да извършим или предотвратим някакво движение (действие).

Това са част от разсъжденията, но цялата реч си заслужава напълно 20-минутното гледане, за да се насладите на множество интересни примери, с които Уолпърт си служи, за да илюстрира казаното. Макар да е поднесена леко и приятно, тази идея определено предлага сериозен повод да променим начина си на мислене относно ролята на мозъка в живота.

*Даниъл Уолпърт е ръководител на научен екип, който провежда изследвания, свързани със сензорно-двигателнната система. Повече информация за дейността на изследователите можете да разберете тук

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май