Забравете за хладилника! Как да съхраняваме доматите, за да запазим вкуса им?

Забравете за хладилника! Как да съхраняваме доматите, за да запазим вкуса им?

Ако някога сте прибирали ароматни, узрели домати в хладилника и на следващия ден сте открили, че са безвкусни— не сте сами. Истината е, че колкото и да е добър хладилника за повечето зеленчуци, доматите просто не са от тях. Меките и сочни домати имат едно слабо място – студа. Той ги съсипва.

След като са набрани, доматите продължават леко да узряват, а ароматните им съединения се развиват най-добре на стайна температура. Но когато ги сложим в хладилник (под 10°C), този процес замръзва — буквално и преносно. Текстурата им се променя: стават кашави, брашнести, а вкусът – блед и безхарактерен, пише dariknews.bg.

Най-доброто място за доматите е… на плота. Оставете ги в купа, далеч от директна слънчева светлина, при температура между 12°C и 20°C – идеалната "климатична зона" за тях. Ако доматите са много узрели и трябва да ги задържите още малко – можете да ги сложите в хладилника, но само временно (1–2 дни), и не забравяй да ги извадите поне час преди консумация, за да си върнат аромата.

Съхранявайте ги с дръжките нагоре – така се намалява достъпът на въздух в меката част и се удължава свежестта им.

На стайна температура, доматите могат да се съхраняват между 3 и 7 дни, в зависимост от това колко узрели са при покупката и какви са условията в стаята. Важно е да ги държите възможно най-далеч от източници на топлина и пряка слънчева светлина.

Вижте как да запазите вкуса им до последната хапка.

Ето за какво трябва да следите:

  • Леко недоузрели домати могат да издържат до 7 дни, като дори ще доузреят.
  • Узрели домати – най-добре е да се консумират до 3–5 дни, защото след това започват да омекват, губят аромат и могат да развият петна или мухъл.

За да съхранявате чери домати, е важно да ги поставите в плитък съд или кошница, за да осигурите свободна циркулация на въздуха. Това ще помогне да се избегне образуването на мухъл и да се запази тяхната свежест. Тъй като узряват по-бързо и е добре да проверявате състоянието им, за да откриете признаци на разваляне.

През лятото, ако е много топло (над 25°C), процесът на разваляне се ускорява. В такъв случай е добре да ги държите на по-хладно място (в мазе, килер или близо до отворен прозорец, но без директна слънчева светлина).

Никога не ги слагайте в затворена пластмасова торбичка – така събират влага и се развалят по-бързо. Най-добре е да са в плитка купа или върху чиния, без да се допират прекалено плътно.

ключови думи:
домати

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Рак
22 юни – 22 юли