Ето как различните емоции се отразяват на органите ни

Ето как различните емоции се отразяват на органите ни

Често пъти в ежедневието, за да опишете дадена емоция, вие използвате изрази, които сякаш я свързват с вашето физическо състояние. Когато сте притеснени, казвате: "Сякаш буца ми е заседнала в гърлото", или пък ако се страхувате от нещо усещате, че стомахът ви е "на топка". Възможно ли е с тези ваши чувства да влияете на състоянието на физическото ви тяло и как тези емоции му се отразяват? В следващите редове ще се опитаме да дадем отговор на този въпрос. И така:

Къде точно се отразяват емоциите в тялото ни?

Според проучване от 2014-та година, извършено с термокамера, следните емоции се отразяват и активират (или не) конкретни органи в тялото:

Щастие – това позитивно чувство, което е различно за всеки, се отразява на целия организъм. То не само ни кара да се чувстваме добре, но и подобрява цялостното ни здравословно състояние, като ни предразполага да правим по-осъзнати избори. Когато сме щастливи, ние се храним по-добре, имаме по-бърз метаболизъм, а високото кръвно налягане се понижава.

Гняв/ стрес – той се отразява най-вече в горната част на тялото и ръцете и съвсем леко засяга краката и ходилата. Гневът активира познатата "бий се или бягай" реакция, която е отговорът на организмът на силна стресова ситуация. Ускорява се сърдечната честота, кръвното се повишава, а дишането се учестява. Органът, който може да бъде засегнат е черният дроб.

Страх – това чувство отново се отразява най-вече в горната част на тялото. Докато то ви владее, имунната и храносмилателната системи са потиснати, мускулите са напрегнати, а тялото освобождава кортизол и адреналин. Ако страхът е преобладаващо усещане, то може да доведе до проблеми с бъбреците.

Тъга – тя се отразява най-вече като физическо усещане в областта на гръдния кош и главата. Когато сме тъжни, ръцете и краката губят малко от своята двигателна способност. Тогава е и времето в което човек е склонен да приема повече нездравословна храна, а освен това се влошава и качеството на съня. Колкото по-дълго останете в това състояние, толкова по-високи ще са нивата на кортизол в тялото ви, което може да доведе до повишено кръвно налягане, завишени нива на кръвна захар и др.

Тревожност – това чувство става все по-познато на все повече съвременни хора. Когато го изпитваме за дълги периоди от време, тогава говорим за хронична тревожност. Тази силна емоция може да повиши нивата на холестерола, да доведе до проблеми с паметта, да понижи естествената съпротива на организма срещу вируси и бактерии, да намали продукцията на хормоните и др. Според някои автори, хора, които изпитват тревожност имат проблеми със храносмилането и стомаха.

Любов – още една позитивна емоция, която може да бъде усетена в цялото тяло. Това чувство ще ви помогне да се усещате по-щастливи и да преодолявате физическата болка много по-лесно. При него се освобождава хормонът на любовта (окситоцин), който може да ви накара да се чувствате по-весели и по-еуфорични, като същевременно се наблюдава намаляване в нивата на стресовите хормони. Според проучване на Медицинския Център на университета Дюк (Duke University Medical Center), хората, които имат брак, са по-малко склонни към преждевременна смърт, в сравнение с тези, които никога не са имали брак или пък са разведени.

Завист – това чувство понякога може да се изпита съвсем несъзнателно. За съжаление, то може да доведе до проблеми с храносмилането, черния дроб и увеличена продукция на холестерол.

Вина – чувството на вина е още една силна негативна емоция, която може да повлияе на организма ви. Тя може да доведе до усещане за напрежение в мускулите, безпричинни и внезапни приливи на тъга, безсъние, смущение в работата на стомаха и др.

Всички човешки реакции и емоции са напълно нормални. Но ако забележите, че някоя от тях взема превес за по-продължително време, от az-jenata.bg съветват да потърсите специалист. Особено ако сте подложени на хроничен стрес или в момента преживявате дълбоко стресова ситуация. За предпочитане е да се опитате да противодействате на тези разрушителни емоции като споделяте и общувате повече с ваши близки. Ако ви е възможно, отделяйте поне няколко часа седмично за разходки сред природата и намалете времето, прекарано пред електронни устройства.

ключови думи:
емоции органи

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май