Езикът на тялото: трите говорещи погледа

Един за сладки приказки, един за сериозна работа, един за...
Езикът на тялото: трите говорещи погледа

В книгата си "Езикът на тялото" австралийският експерт в областта Алън Пийз непрекъснато убеждава хората, че комуникираме с тялото си много повече, отколкото чрез думи. И както сами се досещате, един от най-мощните канали за предаване на невербалните съобщения, е погледът. Пийз обаче разделя погледите на няколко вида в зависимост от социалната среда, в която биват използвани. Запознайте се с тях.

Социалният поглед: той се фиксира във въображаем, разположен с върха надолу триъгълник, който се простира между двете очи и обхваща носа и устните. Обикновено този поглед усещаме върху себе си (а и отпращаме), когато сме в компанията на близки, приятели и познати, в непринудена обстановка. Целта му е да предразположи участниците в комуникацията и да създаде атмосфера на комфорт.

Деловият поглед: е един много сериозен, хладен поглед. Той внушава дистанция, изостря вниманието ви и строго ви напомня, че не може да се държите, все едно сте си у дома. Можете да го познаете по това, че въображаемият триъгълник сочи с върха нагоре и се е изместил в зоната на двете очи и средата на челото.

Както и преди сме казвали, щом ви гледа в зоната на т.нар. "трето око", значи човекът отсреща се отнася към вас с повишено внимание. И макар в случая да не става въпрос за проява на агресия, трябва да имате предвид, че щом погледът се измести над нивото на очите ви, то събеседникът ви няма намерение да остане дълго с вас на сладки приказки.

Интимният поглед: тук е повече от ясно за какво става въпрос, нали? Ако си харесвате някого, обгръщате го с взор, който се простира от нивото на очите до гърдите (ако се намирате близо до обекта на желанията си) или от нивото на очите до половите органи (ако стоите по-далече спрямо атрактивния за вас човек).

Щом някой разхожда очите си върху вас по този начин, значи много скоро ще усетите любовните му атаки. Всъщност, за тези неща се досещате и без ние или Алън Пийз да ви ги обясняваме, но бяхме длъжни да се притечем на помощ в случай, че ситуацията някога ви се и струвала двусмислена...

Изследвания сочат, че докато общуваме, възприемаме близо 80% процента от информацията с очите си, едва 9% - с ушите си и само 4% - с други сетива. Нека тези факти ви напомнят да разтъркате очи и да насочите към другите правилния си поглед. Готови ли сте?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април