Езикът на тялото: самочувствието

Кои жестове са ви нужни, за да убедите останалите в своето самочувствие?
Езикът на тялото: самочувствието

Да запазиш хладнокръвие, когато хиляди очи наблюдават действията ти, е истинско изкуство. Малцина от нас умеят да скрият неудобството си в подобно неловко положение. Ако обаче съумеем да го направим, можем да намалим неприятните последици от смущението до минимум. Ето и няколко трика, които да ви бъдат полезни в притеснителни ситуации.

Изнасяне на реч пред публика, отговаряне на неудобни въпроси, общуване с определени личности, извършване на действия, които изискват непознато досега умение, и още хиляди други дейности могат да ни накарат да се чувстваме като глупаци.

Този факт не би бил толкова страшен, ако остане известен само на нас самите, нали? Неадекватно се чувстваме най-вече, когато срамът ни стане публично достояние. А какво може да ни издаде, ако вече сме успели да прикрием следите си?

Ами, ситуациите, в които сме длъжни да се отчетем пред другите за действията си. И ако от време на време успяваме да залъжем околните с приказки, то езикът на тялото може да ни погоди много неприятни номера.

Но! Издайническите емоции могат да бъдат овладени и прикрити, като само сменим кода на същата жестова система.

Да речем, например, че се явявате на интервю за работа и хората, с които разговаряте, ви въртят на шиш, докато разберат дали сте подходящи за мястото. Освен всичко друго, те ще оценяват стриктно и комуникативните ви способности. Нормално е да се притесненявате, защото ви пука какво впечатление ще направите.

inm.comНервността обаче излиза на преден план с несъзнателните движения, които правите, за да си осигурите допълнителна сигурност.

Прегърбването: подобна стойка винаги е била израз на подчинение или страх. При нея главата се снишава, гръбнакът щръква, а всички жизненоважни органи хлътват навътре в тялото, където ще се намират на сигурно място в случай на нападение. С подобна стойка вие вече демонстрирате, че сте жертва.

Увереният човек трябва да стои изправен, с вдигната нагоре глава (без да вири нос), изпънат врат, изпъчени гърди. Подобно телесно положение ще покаже, че сте открити в общуването и не се притеснявате от това, което сте. Още повече, когато заговорите, гласът ви ще звучи ясно и вероятно – по-убедително.

В случай, че по време на интервюто ви засипят с въпроси, чиито отговор не знаете или пък просто не харесвате, това ще проличи също в движението на устните, разположението на ръцете и краката, движението на очите.

Избягвайте да свивате или хапете устни, ако намирате даден въпрос за неуместен. Отпуснете устата и просто отговорете откровено, но възпитано. Не кръстосвайте ръце пред гърдите си – този несъзнателен отбранителен жест ви кара да изглеждате войнствени и носи друго послание: "Аз отхвърлям гледната ти точка!".

Постарайте се също така да не кръстосвате крак върху крак поради причина, различна от удобството. Аналогично на изгърбването, тази поза само ще издаде уязвимостта ви в момента. Можете просто да разположите краката си един до друг – така ще се чувствате по-отпуснати и ще създадете впечатление за спокойна и уравновесена личност.

С погледа също трябва да внимавате - не го отклонявайте от тези, с които общувате. Ако се взирате в пода или масата пред себе си, това със сигурност означава, че не знаете как да се държите. Поддържайте визуален контакт със събеседниците си през цялото време, без да се втренчвате в тях.

Всички тези елементи от езика на тялото са само миниатюрна частица от една необятна наука. Занапред заедно ще се научим да я опознаваме все по-добре. Да се надяваме, че по този начин ще се впишем по-добре в обществото и ще постигаме повече успехи.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май