Езикът на тялото: пръстите

Те рисуват това, което се случва в главите ни
Езикът на тялото: пръстите

Ако все още не сте разбрали, от известно време насам изследваме невербалния език, който май е по-красноречив от всякакви думи. Преминахме през темите за самочувствието и властта, надникнахме и през прозорците на душата. А този път ще си гледаме пръстите. Е, не точно. По-скоро, ще тълкуваме посланията, които тялото ни отправя чрез тях.

Виждате ли този чичко на снимката горе? Прилича на гаден вещер, който най-професионално ви проклина. Всъщност, в тази версия има голяма доза истина. Още преди много години хората са започнали да свързват протегнатия напред или нагоре показалец със стрела, нож, тояга и т.н. В днешно време пък ние можем да я определим като символ на всякакво огнестрелно оръжие, насочено срещу нас.

Поради тази причина, разпереният показалец (с който понякога си служим просто, за да посочим отдалечен от нас обект) може да бъде разтълкуван като заплашителен знак. Ето защо и родителите ни учат от малки да не сочим останалите хора. Все пак, това е признак на неприкрита агресия.

Нали сте забелязвали колко ожесточено размахват показалец някои личности, когато се ядосат? Ами, сигурно можете да разберете какво им е – някой адски им вдига кръвното. Те сочат с пръст виновника за ситуацията или просто разпарят с него празното пространство. Защото направо им се иска да направят всичко живо на решето.

Този агресивен пръст, за съжаление, създава съглашения с останалите си събратя, за да продължи да ви показва колко е ядосан. Така че, внимавайте. Ако някой забие показалец или пък показалец и среден пръст в гърба, рамото или друга част на тялото ви, значи същият този човек ви е взел на мушка. Той иска да ви тормози, покори, изнудва, да ви накара да се чувствате слаби пред него.

Виждате някой да поставя пръст пред устните си? Това може да означава поне две неща: или току-що е излъгал, или търси сигурност в самия себе си. Понякога след изричането на лъжа, хората подсъзнателно докосват органа, който е послужил за изговарянето й, тъй като съзнават, че са извършили нещо нередно.

Докосването на устни с пръсти във втория случай навярно е навик, останал още от детинство. Бебетата често смучат пръстите си. В случай на болка при тях това може би е инстинкт за самолечение – както някой мехлем би помогнал на възрастния човек при болка, така слюнката и влажната топлина на устата би трябвало да помогне на тях.

В случай, че някой около вас си барабани с пръсти, да знаете, че хич не му е до веселба. Щом пък някой започне да потропва с пръсти, докато си говорите, значи е отегчен от темата и иска да напусне или просто се дразни от това, което чува. Можете да видите и хора, които почукват с пръсти дори, когато са насаме - те най-вероятно си мислят за проблем, който се опитват да разрешат.

За онези жестове с пръсти, които носят нецензурни послания, си знаете сами. Трябва да имате предвид обаче, че в различните култури наглед безобидни жестове с пръсти могат да бъдат тълкувани и като вулгарен знак.

Ето защо е важно да се научим да разбираме телесната комуникация и да я накараме да работи в наша полза.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май