Езикът на тялото: очите

Кога те ви харесват, кога ви атакуват и кога ви лъжат...
Езикът на тялото: очите

Няма да ви казвам на какво са огледало очите. Нито към какво са прозорец. Вие знаете това добре от собствения си опит. По-важното е, че тези две кръгли вселени говорят с нас през цялото време като ту ни надлъгват, ту ни разкриват премълчаната истина. За съжаление, невинаги можем да доловим невербалното им послание. Освен, ако не знаем предварително значението на солиден набор очни мимики :) Тъкмо сега ще ви представим част от тях.

Очите са не само прозорци и огледала, но и скенери. С тяхна помощ анализираме бързо важна информация за своя събеседник. Последната може да ни въздейства съзнателно и подсъзнателно, да бъде достоверна или подвеждаща. Когато гледаме някого право в очите обаче, трябва да знаем, че не сме единствените изследователи. Чифтът зрителни органи отсреща също ни наблюдава добре!

И така. Какво ни казват очи, които:

Гледат право към нас: в най-честия случай това е добър знак. Ако някой отправя към нас директен, съсредоточен поглед, това означава, че ни слуша внимателно и проявява интерес към информацията, която му предлагаме. Внимавайте обаче: ако очите не се отклоняват нито за миг и остават втренчени във вас, това може да е знак за враждебност и раздразнение. Всъщност, вие ще го усетите със сигурност – втренченият поглед винаги се усеща като тежест върху нас.

Ако събеседникът ви гледа по настоятелен, леко ококорен начин, докато ви отговаря, това може да означава, че се опитва да прикрие истината. Той просто се опитва да изиграе сцената "гледам те в очите, следователно казвам истината". Лъжата обаче често се изписва върху цялото тяло и се предава чрез сложна комбинация от мимики и жестове.

inm.comГледат надолу и надясно: притежателят им обикновено насочва очите си натам, когато се съсредоточава върху съкровените си чувства и мисли. Ако зададете на някого емоционално украсен въпрос и той сведе поглед в тази посока, значи най-вероятно изследва личните си чувства.

Когато очите гледат нагоре и надясно: това е посоката на спомените, така да се каже. Ако ваш познат съсредоточи взор натам, докато ви разказва нещо, то думите му по всяка вероятност са описание по спомен.

Когато гледат нагоре и наляво: говорещият в момента измисля това, което за което разказва или се опитва да си представи нещо. Ако някой измисля история или приказка на момента и я споделя с вас, погледът му сигурно ще сочи нагоре и наляво.

Щом ви гледат между двете вежди: или в зоната на "третото око", по-добре внимавайте. Този поглед се счита за приоритет на авторитарните мъже, които искат да дадат на опонента си да разбере, че няма шанс. Очите, фиксирани на това място, изразяват желание за доминиране и решителност на притежателя им да смаже конкуренцията.

Ами очи, чиито зеници са разширени? Ето това са харесващи, влюбени, радостни очи... Да знаете, че ако някой ви съзерцава с леко замечтан поглед, а зениците му се разширяват, когато ви загледа, то вероятно си пада по вас.

Има личности, чиито зеници се разширяват при вида на храна, и това е напълно в границите на нормалното. Всичко на този свят, което ни носи удоволствие и радост, може да намери отражение в разширените черни кръгове на очите ни.

По същата логика си вадете заключението какво ви мисли онзи, чиито зеници сякаш искат да пръснат в мига, когато той ви погледне. Е, освен, ако не сте застанали до прозореца и времето е слънчево...

Това е краят на очния ни обзор за днес. Следващия път, когото говорите с някого, се вгледайте по-внимателно в зрителните му органи. Това, което ще видите там, може да ви е от полза в много ситуации. Но имайте предвид, че подобно знание може да донесе и неприятни емоции. Затова трябва да си служите с него разумно.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май