Езикът на тялото: жестове с глава

Разберете дали събеседникът ви е напълно съгласен с вас или не, дали сте му интересни или напротив...
Езикът на тялото: жестове с глава

Тялото говори на свой собствен език. Той е универсален както за властните хора и за личностите със самочувствие, така и за най-стеснителните индивиди. Предишните пъти обсъждахме каква роля имат очите и пръстите в сложната комуникационна система на телесния език. А сега ще се покатерим още малко по-нагоре, за да усвоим някои знания за жестовете с глава.

Глава, наведена надолу: В тази позиция вратът, който е една от уязвимите части на тялото, е прикрит, а зрителните органи не посрещат директно тежката сила на нечии чужди очи. В царството на животните, а и на хората, сведената глава и погледът, забит в земята, означават примирение, отстъпване пред по-силния. От друга страна, срамежливите хора свеждат глава тъкмо пред човека, когото харесват, за да не издадат чувствата си пред него.

Вдигната глава и поглед, насочен към тавана: човекът най-вероятно се опитва да си представи по-добре нещо, за което мисли или говори. Иначе, този жест може да бъде и израз на най-обикновена скука.

Глава, наклонена настрани: най-често показва, че човекът е заинтересуван или от вас самите, или от онова, което казвате. Това правило важи напълно и за сексуално-романтичните отношения. Накланянето на главата е подсъзнателно движение, с което се опитваме да "видим" по-добре обекта на нашето любопитство. Колкото по-голям е наклонът настрани, толкова по-голям е интересът.

При някои хора този жест е сигнал за слабост, примирение, подчинение пред по-силния съперник. Ако пък познат подпре с ръка наклонената встрани глава, значи е нетърпелив да чуе от вас дългоочаквана и интересна новина :)

Кимането: както добре знаем, то означава съгласие с нечии думи, съпричастност с нечия идея. У нас за предаване на това отношение се използва също поклащането на глава наляво и надясно. В случая обаче по-важна е не посоката на поклащане или въртене, а скоростта, с която се случва това.

Ако кимането е бързо и отривисто, то човекът е безусловно съгласен с вас и ви подкрепя. Ако обаче жестът е направен бавно, то познатият ви явно все още осмисля за какво му говорите и е склонен да промени мнението си.

Именно поради тази причина, докато говорят, хората, които много искат да ви убедят в нещо, понякога сами кимат бързо. С това те се опитват да предизвикат и у вас същото ентусиазирано кимане. Замислите ли се, ще осъзнаете, че вие също кимате окуражително, ако ви допада това, за което хората около вас говорят.

Поклащане на главата надясно и наляво: означава неодобрение или недоверие към човек или тема на разговор. Този жест обикновено е съпроводен от типично свиване на устните.

Извръщане на главата встрани: много често означава, че събеседникът не желае да разговаря с вас. Лекото извръщане на главата, при което виждате само едното око на свой познат, (а това пречи да съсредоточите погледа си) може да означава, че той се опитва да си играе с вас, тъй като се чувства по-властен.

Посочване с глава: много невъзпитан жест и обикновено – пренебрежителен. Този, който го употребява сякаш иска да каже, че не би си мръднал и пръста за вас. Посочването с глава може да бъде дори презрителен знак, но и да сигнализира за ескалираща агресия.

Спираме дотук с пожелание да получавате и изпращате само хубави сигнали чрез езика на тялото. И внимавайте на кого кимате ;)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април