Едно кафенце за изтрезняване

Няма лошо, но и няма особен смисъл
Едно кафенце за изтрезняване

Сигурно има поне 20 холивудски филма, които показват как разни снощни оръфляци се наливат с кафенце на сутринта, за да изтрезнеят по-бързо. Истината е, че веднъж попаднал в организма, алкохолът може да бъде елиминиран единствено от ензимите на черния дроб, както чрез потта, урината и дъха. И няма магия на този свят, която да ускори този процес. В това число влизат пиенето на вода, сънят, енергийните напитки, студените душове и... да, о, да – кафето. Всяко едно от тези неща може и да ви накара да се почувствате малко по-бодри и енергични, но няма да изтегли етанола от кръвообращението ви и да ви завърне в състоянието, в което сте били преди да надигнете първата чаша снощи.

Но да започнем отначало. Алкохолът е токсин, от който тялото ви всячески се опитва да се отърве. До 10% от него могат да бъдат освободени през потните жлези, бъбреците и белите дробове. За останалите 90% обаче е отговорен черният дроб и неговите ензими, превръщащи етанола в подобно на оцет безвредно вещество.

Разбира се, ако вашите способности да се наливате превишат способностите на черния ви дроб да неутрализира спирта, тогава концентрацията на алкохол в кръвта ви нараства и вие сте малко или повече пияни.

Оттам нататък единствено времето може да ви спаси, а както е известно – то рядко бърза за някъде. Ако трябва да боравим със средностатистически стойности, тялото на един 70 килограмов мъж е в състояние да неутрализира около 15 мл алкохол в час. Тоест, ако сте изпили три бири с алкохолно съдържание 4,8%, ще ви трябват около четири и половина часа, за да се избавите напълно от тяхното въздействие, независимо дали го усещате или не. Разбира се, това време може да варира в много широки граници в зависимост от това дали сте яли, какво сте яли, колко тежите, пиете ли лекарства и не на последно място – какъв е стажът ви на пияница.

Колкото до кафето, правени са редица изследвания, разглеждащи неговата способност да се пребори със снощното ви неблагоразумие. Едно от по-интересните от тях си задава въпроса дали кофеинът, като стимулант, може да противодейства на увреждащите когнитивната способност (затъпяващите, ако трябва да боравим с думи прости) свойства на алкохола.

Краткият отговор на този въпрос е "Не!". Кофеинът не е в състояние да счупи метафоричната пръчка, която пиячката поставя в метафоричните спици на вашата памет, познавателни умения и моторика. Той може да обостри бдителността ви, но това е по-скоро нож с две остриета, тъй като така рискувате да останете с погрешното впечатление, че сте изтрезнели, без това да е факт. А оттам да последват и още глупости...

Накратко, следващия път, когато искате да изтрезнеете по-бързо, просто пийте по-малко. Както в много други житейски сфери, и в пиянството няма такова нещо безплатен обяд. Тоест, който пие – пее, но и плаща. Понякога повече, понякога по-малко. Шанс.

Ако искате, елате да си поплачем взаимно на раменете на https://www.facebook.com/FitWell.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април