Днес е Карамановден, вижте какви са поверията за Волския празник

Днес е Карамановден, вижте какви са поверията за Волския празник

На 2 януари Българската православна църква почита паметта на Свети Силвестър, папа Римский (314-335). Според легендата Св. Силвестър е свещеникът, който кръщава официално император Константин І Велики. Името му се свързва и със следното предание. Магьосникът Замврий умъртвил вол, като му прошепнал името на някакъв бог. Силвестър заявил, че единствено Бог може да дава и отнема живот и заповядал на магьосника да се помоли за спасяването на животното. Със своите молитви Замврий не успял, но Св. Силвестър уповавайки се на вярата си, му върнал живота. Затова той се смята за покровител на животните и най-вече на воловете.

На този ден народът отдава почит на едрия рогат добитък и най-вече на вола, тъй като в миналото това животно е било използвано като основна впрегатна сила. Поради това празника на Св. Силвестър се нарича още Волски празник, а също и Карамановден.

Народното поверие гласи, ако момък (ерген) намери кукуряк на Св. Силвестър, то той и неговите волове ще бъдат здрави през цялата година. Билката се среща почти във всяка една гора и поляна в страната ни. Тя расте на височина до 1500 надморски метра. Растението е многогодишно и има доста разклонени корени. Билката достига до 40 сантиметра височина. Листата, които са разположени по стеблото на растението са приседнали. Кукурякът цъфти с жълто-зелени цветове, които увиснали надолу. Билката разкрасява поляните още в началото на февруари чак до май месец. Някои хора наричат тази билка освен кукуряк и христова роза, защото се смята, че оборът в който се е родил Христос имало цъфнала билка.

Имен ден днес празнуват Горан, Горица, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Серафим, Силвия, Силвана, Силвестър и др.


ключови думи:
Карамановден

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април