Да поживеем без...

...непродуктивни навици, пороци, технологични и социални паразити
Да поживеем без...

Знам, че такива надъхващи статии обикновено се пишат в началото на годината, но много ми се иска да доразвия темата, която Марина захвана преди седмица. Освен това сигурно малко от вас си дават сметка, че току-що навлязохме във второто полугодие – времето, когато професионално работещите компании правят преглед и актуализиране на годишните си цели. И тъй като предполагам, че държите на професионализма, а от целите, които сте си поставили в началото на годината не е останал и бегъл спомен, няма лошо да помислим за освежаване на приоритетите.

Идеята, за която бих искал да си поговорим, никак не е нова и още по-малко е измислена от мен, но толкова малко хора я прилагат на практика, че за нея си заслужава да се пише през ден. В нейната основа стои констатацията, че човек е склонен да претрупва ежедневието си с практики от непродуктивно и дори вредно естество, които му отнемат ценен ресурс за осъществяването на истински важните неща в живота.

Според една психологическа теория са необходими 21 последователни дни спазване на определено поведение за придобиването или избавянето от един навик. И тъй като ние сме календарни същества, ще си позволим да закръглим 21 дни на един месец. Предполага се, че този един месец е напълно достатъчен на човек, за да се раздели с някоя от практиките, за които споменах по-горе и след изтичането му да прецени дали това си е заслужавало, би ли искал трайно да се раздели с нея и какво, евентуално, би произтекло от този факт. Независимо от взетото решение, следващият месец е време за тестване на някой друг пошъл навик. Например:

Месец: юли

Навик: фейсбук

Мярка: деактивиране на акаунта в рамките на 31 последователни дни

Заместител: четене на статии във FitWell.bg

Месец: август

Навик: продължително седене

Мярка: нагласяне на аларма, която да звъни на всеки половин час

Заместител: ставане, разтягане, ходене до тоалетната, пиене на вода, оправяне на стойката

Месец: септември

Навик: алкохол

Мярка: просто не пий алкохол

Заместител: вода, чай, айран, боза или нищо

Месец: октомври

Навик: шофиране

Мярка: остави автомобила в гаража за един месец

Заместител: градски транспорт, колело, двата ти крака

Месец: ноември

Навик: телевизия

Мярка: качи телевизора на тавана за 30 дни или го преотстъпи за временно ползване на приятел, който си няма

Заместител: книги?

Месец: декември

Навик: захар

Мярка: изключи от менюто си всички продукти, които съдържат добавена захар и/или глюкоза и/или фруктоза

Заместител: плодове, кокосово масло, пържола...

Разбира се, списъкът може да търпи корекции с приближаването на съответния месец в зависимост от настроението и потребностите. Важното е, дойде ли времето, да бъдете честни спрямо себе си и наистина да проявите волята, за да спазите даденото обещание. След като месецът приключи, направете равносметка за нещата, които сте научили през него и си отговорете честно на въпроса: "Бих ли искал/а да се върна към това?". Ще се учудите колко възможен е животът без някои неща, които сте смятали за жизненонеобходими :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април