Виж кой говори... повече

Има ли такова нещо като полово предопределена словоохотливост?
Виж кой говори... повече

Допреди няколко часа написването на подобен материал би ми се струвало точно толкова безсмислено, колкото повдигането на въпроса "Кой ходи по-често по малка нужда?". Ясно е, че и в двата случая жените излизат с поне един чифт гърди напред, а ние, разбира се, трябва да си понесем последствията от този факт. Понасянето се случва най-лесно след усвояване на ценното мъжко умение да поддържаш разговор без да слушаш отсрещната страна, но да си нащрек за контролни въпроси от тип "Как мислиш скъпи, дали да не си направим туршия от кенгуру?".

Настоящият стереотип допълнително се е затвърдил през 2006 година, когато невропсихиатърът Луан Бризендин издава книга със заглавието "Женският мозък". В нея се цитира едно изследване, според което дамите използват средно по 20 000 думи дневно, докато мъжете едва промълвяват 7 000. Ето, налице са и цифри, които потвърждават и без това очевидното, а нали западните медии си умират за подобни сензации, подхващат информацията и започват да я раздуват по повод и без повод. Не след дълго и нашите таблоидчета и лайфстайл сайтове разбират за този "научен факт" и ето ви увлекателно знание за народа.

8d6bdef2-4a15-8fe5-34a2-395cf74f0a9finm.com

Увлекателно дотолкова, че да ме накара да прекарам около два часа в издирване на източника, дал основание на авторката да направи едно толкова конкретно твърдение. Е, в хода на проучването си се натъкнах на много подобни данни, като оценката на мъжката разговорливост варираше между 2 000 и 25 000 думи на денонощие, докато дамите разполагат с далеч по-сочен вербален портфейл в границите между 7 000 и 50 000 думи (умолявам ви, опитайте се да прочетете тази статия 100 пъти на глас и засечете колко време ще ви отнеме това). За мое разочарование никъде не беше посочено сведение, на което почиват тези преценки, поне не и такова, което включва реално изброяване на думите, изречени от половете за единица време.

25a91727-1109-f54d-31b1-6b87f9ee8b52inm.com

Обаче попаднах на изследване, което си е направило труда да записва хората по време на разговор и след това да изчисли обема на вербалната информация, която протича между тях. За целта е използван диктофон, който се активира само по време на реч и дискретно "подслушва" всичко, казано от притежателя му. В опита участват 396 студенти, от които 210 жени и 186 мъже. За тях се оказва, че на дневна база изговарят средно по... 16 000 думи. Между тези числа няма статистически значима разлика, но огромна дупка зее между някои индивиди от един и същи пол (до 8 000 думи дневно). Един недостатък на изследването е, че е направено само между университетски учащи и затова не знаем дали същото важи между лицата на различна възраст или с различно образование.

Въпреки това можем да кажем, че мъжката дума тежи почти толкова, колкото женската... стига женската да не е подкрепена от мощта на точилката, естествено. 

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май