Велики четвъртък е - ден за пречистване! Какво не трябва да правим и какви са поверията

Велики четвъртък е - ден за пречистване! Какво не трябва да правим и какви са поверията

Днес е четвъртият ден от Страстната седмица - Велики четвъртък. Той свързва с Тайната вечеря, на която е установено тайнството на причастието.

Христос, като завещал новата заповед за любов към всички, заявил на учениците си, че ще бъде предаден. В недоумение учениците питали, кой ще стори това. Запитал и Юда, и Христос му отвърнал тъй кротко, че другите не разбрали.

Днес се боядисват и Великденските яйца. Първото яйце трябва да бъде червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството.

Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което досега е стояло в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

Ето защо на Велики четвъртък НЕ СЕ ПРАВЯТ редица неща.

От започването на четвъртъка, до настъпването на Великден, не можете да изнасяте нищо от къщата, и особено не бива да искате пари назаем, нито пък давайте пари назаем. Това е лоша поличба.

Не бива да споделите дори с роднини или съседи съдове или продукти.

Не можете да оставяте в нощта на Велики четвъртък до Разпети петък накиснати, мокри дрехи, които не сте успели да прострете, нито трябва да оставяте неизмити чиниите.

Както и в останалата част от дните на Страстната седмица, в четвъртък не можете да се забавлявате, празнувате празници, песни и танци.

Не се яде в този ден мазна храна.

КАКВО СЕ ПРАВИ:

От решаващо значение е да почистите този ден сутринта. Така че, дори ако нямате време а и да отидете на работа, първо вкъщи поне нещо можете да свършите! Можете, например, да измиете чиниите и изхвърлите боклука ...

Най-смелите да се потопят в море, река, или басейн на Велики четвъртък. Нашите предци вярвали, че този ритуал ще ви помогне да "отмиете всички болести."

Велики четвъртък  - най-подходящият ден от годината за първи път да подстриже косата на малки деца. Селяните смятат за "късмет"  деня  дори добитъка стрижат тогава.

Младите момичета също скъсяват косите си на такъв ден, за да растат те дълги и гъсти.

На отделни места съществува вярването, че трябва да се отреже мъничко от козинката на домашните животни и любимци, за да бъдат те здрави и в добро състояние през следващите 12 месеца. Специални грижи са предписани от

За да имате пари до следващия Великден, бройте парите, които имате три пъти!

.Ако е възможно, също така да пренаредите мебелите ...

На Велики четвъртък трябва да се избавим от вехториите и редица ненужни вещи, за да освободим място за нови, прекрасни неща, които ще влязат в дома и живота ни. Изберете вещи, които не сте използвали през последната година и очевидно нямате намерение да използвате, и ги изхвърлете без капка жал. Вехториите и "боклуците" от живота ви не бива да се дават на други хора, дори и да подозирате, че те биха им били от полза. Може би чисто суеверно убеждение е, че ако дарим на някого своите ненужни вещи, благополучието и паричното изобилие ще избягат от нас.

Това е най-добрият ден да свалите клетвата от враговете си, или да простите. Рано сутрин, преди изгрев слънце, се измийте, като е необходимо да се произнасят думите: "Аз се измих, изчиствам и душата си и прощавам на враговете си. Амин."

ПОВЕРИЯ

Казват, че ако на този ден излезем от вкъщи мръсни, цялата година ще бъде белязана от объркване, кавги и кал.

Вярва се, че през тази нощ момите сънуват човека, за когото ще се омъжат, като слагат пръстена си под възглавницата.

В този ден всеки може да си пожелаете нещо, ако държите в ръка пари или някаква друга ценност. А ако е праведен – скоро ще му се сбъдне мечтата и желанието.

Някога е съществувал обичай да се запали църковна свещ и с нея да се обходи дома, като се правят кръстни знаци по всички стени, тавани и подове. Вярвало се е, че с това обредно действие се изпъждат всякакви нечисти сили. Църковни свещи се поставяли в ръцете на тежко болни, защото се е смятало, че те имат целебна сила.

ключови думи:
Велики Четвъртък

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май