Fitwell вдъхновение: Стела Христова

Една страхотна дама ;)
Fitwell вдъхновение: Стела Христова

Истината е, че не мога да си представя живота без вдъхновение... Затова го търся непрекъснато - в нещата, които ме заобикалят, в себе си, в природата. А най-често го откривам в хората, които срещам редовно по пътя си.

Точно такава личност е Стела Христова - вдъхновяваща! Запознах се с нея съвсем скоро, тук, по време на една от работилниците за индийска красота, която тя, заедно със симпатичната стилистка и педагог Ася Иванова, организират непрекъснато из цялата страна. За невероятните им ателиета ви разказах тук, помните ли? 

Стела също е стилист, готви много хубаво и е последовател на пътя на бхакти йога от дълги години. Общуването с нея е истински празник и ми носи адски много положителни емоции, красота и здраве.

Пристрастна съм, няма спор. Но, ако прочетете интервюто й, ще се уверите колко очарователна дама имам удоволствието да познавам ;)

***

Кога и как се "запали" по Индия?

От дете ме вълнуват древните цивилизации, а скоро заминавам и на първото си пътешествие из Индия, което във въображението си, всъщност, съм правила много пъти.

Най-ценното което ни дава Индия, е духовното послание: какъв е смисълът на човешкия живот? Кой съм Аз? Каква е моята лична мисия "дхарма"? Какъв е истинският път към щастието?

Назови три неща, които най-много харесваш в индийската култура. Често ли ги прилагаш в собствения си живот? 

Ако говорим за практическите измерения на последната, едни от трите ми любими области са: кухнята, Аюрведа и модата (грижата за външния вид). Прилагам ги ежедневно.

Каква е тайната на:

а) доброто здраве

Индийският духовен водач Шрила Прабхурада е казал, че човек се разболява от три неща: неправилно хранене, лоша хигиена и стрес. Ако овладеем тези три фактора, доброто здраве е гарантирано.

б) вечната младост

Душата е вечно млада. Когато спрем да оприличаваме себе си с тленното тяло и осъзнаем, че сме душата в него, ще намерим ключа към вечната младост.  

б) истинското щастие

Духовното ни "Аз" има три качества – вечност, знание и блаженство, твърдят индийските мъдреци. Логично е в такъв случай и истинското щастие да е в нас през цялото време.

Кое е твоето любимо ястие? Ще ни покажеш ли как да си го приготвим и ние?

Стела ХристоваОбожавам индийските сладкиши. Но те често са много трудоемки за реализация.

Затова ще споделя с вас рецепта за керабови трюфели. Толкова са вкусни, а и лесни за приготвяне, че дори и малките членове на семейството могат да помагат в правенето им. 

Децата обожават шоколада, но съдържанието на кофеин в него е вреден за детския организъм. Керабът (рожково брашно) е страхотен заместител на какаото.

Хранителната му стойност е в пъти по-голяма, а маслеността му е ниска. Изключително богат е на витамини и минерали.

Та, ще ви трябват:

1 ч. ч. сухо мляко

½ ч. ч сухи плодове (нарязани)

½ ч. ч. счукани лешници

¼ ч. ч. кераб 

1-2 с. л. масло

½ с. л. мед,

ванилия

Всички съставки се смесват добре, до получаването на хомогенна смес, от която се оформят топчета. Могат да се овалят в керабово брашно или в кокосови стърготини.

Стела Христова

Стела Христова

Стела Христова

Знам, че си вегетарианка от дълги години. С какви хранителни продукти компенсираш липсата на месо?

Не компенсирам, а просто се старая да се храня балансирано. Гледам в диетата ми да не липсва нищо – въглехидрати, витамини, протеини. Протеин и незаменими аминокиселини се съдържат и в млечните продукти, както и във варивата: грах, нахут, бобовите, лещата, соята и ядките.

Имаш прекрасна усмивка! Кажи ми как се грижиш за нея и като цяло за външния си вид. 

Използвам аюрведична паста за зъби с много билки. Основно хигиенно правило на древната индийска медицина е да изплакваме щателно устата си след всяко хранене.

Освен това, използвам аюрведични козметични продукти и естествени масла. През зимата мажа тялото си със сусамово олио (има сгряващ ефект и предпазва от изсушаване на кожата), през лятото – с кокосово масло (притежава охлаждащ и антисептичен ефект)

Правиш йога, нали? Как ти помага в живота древната индийска наука? Имаш ли си любима асана? 

Да, практикувам йога и като духовна дисциплина, и като система от упражнения. Хатха йога е най-доброто за мен като жена. Дава гъвкавост на ставите, заздравява мускулите и успокоява ума.

Любимата ми асана е риба (матся асана). Стимулира щитовидната жлеза и хипофизата, белите дробове, специфични области от гръбнака и гръдния кош. Освен това има подмладяващо въздействие върху лицето и шията.

По време на ателиетата си показваш на дамите как се правят мудри. Можем ли да направим една и за нашите читатели и да обясним значението й?

Можем. Избирам да им покажа Матся, отново риба. Използва се в различни ритуали, както и в класическия танц Бхарата Натям. Матся е една от десетте основни превъплъщения на Бог Вишну.

Във вселенския потоп, Матся спасява хората и животинското царство (подобно на историята за Ноевия ковчег) В символичен план, Матся ни помага да преминем през бурите на живота.

А мудрата се прави лесно - дланта на едната ръка се поставя върху горната част на другата ръка, с разперени палци, както е показано на снимката: 

Fitwell вдъхновение: Стела Христова Стела Христова

Как според теб хората могат да станат малко по-добри? И има ли лекарство срещу стрес? 

Нямам рецепта за доброта. Това е личната мисия на всеки един от нас. А относно стреса, трябва да му противодействаме с приятни, зареждащи и успокояващи дейности. За това правим и нашите ателиета за индийска красота.

А житейски равносметки в края на годината правиш ли и въобще – има ли смисъл от такива? Какво ще пожелаеш на приятелите на Fitwell.bg?

Правя, разбира се. Едни години са добри, други не толкова. Опитвам се да разбера уроците и посланията на живота. А на читателите ви пожелавам да не спират да търсят себе си.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май