Високо в планината разказват за дърво, което лекува болки в ставите

Високо в планината разказват за дърво, което лекува болки в ставите


Местните го наричат карач, а научното му название е планински бряст. Защо и какво означава това име, никой не може да обясни. Предположихме, че думата карач идва от турски произход и се свързахме с хора, които да я разтълкуват. Оказва се, че в превод "kara agac" означава черно дърво. Но дали това е значението, което са влагали предците, които са го нарекли по този начин, не можем да докажем.

Това дърво е уникално за нашия регион заради размерите си и лечебните свойства, които му се приписват. Размерите са впечатляващи- височина около 30 метра, диаметър 1.30 и обиколка от около 3 метра- тези характеристики го правят наистина уникално.

За историята и лечебните свойства на планинския бряст ни разказа бившият кмет на Оглед Недялко Младенов, който е и лесовъд на частна практика.

По думите му дървото е единствено по рода си в нашия район поради няколко причини. На първо място от дълги години то е използвано с лечебна цел. Бившият кмет разказа, как хората правят отвара от кората (обелките) на дървото. Те ги варят и след това с тази отвара правят водни бани и компреси за лечение на ставни болки. Младенов сподели, че неведнъж и два пъти се е случвало хората да се връщат, за да разкажат, че брястът наистина лекува, защото са почувствали облекчение на болките.

В доказателство за използването му, той посочи долната част на дървото, където се виждат окастрените клони, използвани за лечение. Той каза, че това кастрене през годините се е отразило на дървото, освен това се е налагало и от едната страна да бъде подкастрено заради токовите жици, които минават край него. Но въпреки всичко, дървото се е запазило и е стигнало тези феноменални размери.

На въпроса на колко години е и има ли други подобни дървета в района, лесовъдът отговори, че със сигурност надхвърля 100 години, но с точност не може да се каже. Той допълни, че интересното в случая е, че в местността Осиката, под старото селище има още няколко подобни бряста, съвсем млади- около десетгодишни. Младенов отрече те да са залесявани от горското.

По думите му в нашия район не виреят такива дървета по принцип. А от неговата дългогодишна практика сподели, че той не е виждал друго дърво в района, което да има подобен диаметър.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Водолей
21 януари – 19 февруари