Сбогом, господин Магнито!

Според най-новите експерименти, не съществуват хора със собствено магнитно поле :(
Сбогом, господин Магнито!

А наистина обичах да показвам на другите деца как лъжичката не пада от челото ми! Всички охкаха и ахкаха, мислейки, че владея специални сили от Космоса! После модата на лепенето отмина и никой не се вълнуваше от подобни умения.

Но ето, че научната мисъл не е спала! След провеждането на няколко елементарни опита, които ще споменем, става ясно (поне привидно), че такова нещо като човешко магнитно поле няма!

Следното филмче показва дарбата на господин Лин и сина му да лепят по себе си метални и стъклени предмети. Но безоблачните кадри, демонстриращи удивителните умения на тези хора, са последвани от изявлението на д-р Ли. Той твърди, че е изследвал "магнитното поле" на бащата и сина с помощта на магнитометър и уредът не е засякъл каквито и да било притегателни вълни в телата им!

В научния блог Science based life, който цитира горните зашеметяващи открития, се посочва и още един начин, по който можем да разберем дали хората около нас действително излъчват магнитно поле. Трикът е смешно прост: приближавате се до някой "привлекателен" човек с компас в ръка. Ако стрелката на джаджата започне да се върти като ненормална във всички посоки, значи вашият познат наистина разполага със свръхестествен заряд. В случай, че компасът остане невъзмутим обаче, нямаме сделка, ъ... магнитно поле, исках да кажа.

Списващият Science based life обяснява, че способността на дадени личности да привличат към себе си предмети, се дължи на силата на триене. Ако това не беше така, защо експертите в намагнетизирането винаги поставят предметите на голо? В случай, че техните способности наистина се дължат на магнитни вълни, продължава развечаването на мита, то фактори като разстояние и материя не биха възпрепятствали привличането между предмета и човешкото тяло.

Още в подкрепа на теорията за силата на триене: предметите, които биват привлечени, са винаги с гладки повърхности. Гладка и сравнително голяма е и повърхността, върху която те обикновено се лепят (зоната на челото и гърдите).

Можем да обърнем внимание и на друг факт: когато поставят предмети върху себе си, някои магнитни хора (не)съзнателно се навеждат назад. По този начин те намаляват прякото въздействие на гравитацията, която, съвсем естествено, противодейства на силата на триене.

Когато все пак попитате защо Пешо и Цеца могат да танцуват със закрепен на челото си пепелник, а вие не можете, науката ще ви отговори! Защото вашите приятели имат по-еластична и "лепкава" кожа. Лично при тях това качество се дължи на завишените количества от секрета себум, който мастните клетки произвеждат.

Всички бозайници на планетата имат мастни клетки, които секретират лепкавия себум. Някои хора отделят повече от него, други – по-малко. Е, първите имат привилегията да прикрепят към себе си предмети по-успешно от останалите. Когато комбинират себума с малко пот пък, въпросните личности могат да залепят някъде и самите себе си :)

Най-разочароващите новини за мен дойдоха от следващото видео. То показва как "мъжът-магнит" (!!!) залепя на гърдите си голямо и сравнително тежко огледало. Само че след това магнетичната му гръд е намазана с талк. Когато мъжът се опитва отново да залепи предмета към себе си, не успява заради плъзгащия ефект на пудрата.

Разочарована съм, признавам. Оценявам работата на научните труженици и блогърите с изследователски уклони, но не може ли да ни оставят поне едно чудо на света? Господата може и да са прави, но може би откритията тепърва предстоят. Важното е да продължаваме да търсим верния отговор на всеки въпрос.

А вие, все пак, какво мислите по въпроса за магнитните свойства?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май