Ноември е Movember – месецът на мъжа!

В началото на месеца мъжете избръсват гладко лицата си
Ноември е Movember – месецът на мъжа!

През последните години в България нашумя световната кампания за профилактика рака на простатата, наречена Movember (съчетание от думите moustache и november). Редица здравни инициативи привличат вниманието, но Movember го прави по много атрактивен и интересен начин.

В началото на месеца мъжете избръсват гладко лицата си и в продължение на 30 дни пускат мустаци. Освен че така променят лицето си, те са длъжни и да популяризират каузата чрез разговори за рака на простатата. Целта е да предизвикат мъжете в напреднала възраст да прегледат простатната си жлеза като единствен начин за ранна диагностика на простатен карцином.

Освен с рак на простатата през годините Movember е разширил обхвата на опасни за мъжа заболявания като е включил рака на тестисите, наблюдаващ се при по-млади мъже, и психичните заболявания при силната половина на човечеството.

Проучване показва, че една от характеристиките на истинския мъж е отговорността. Анкетирани посочват, че той трябва да умее да носи отговорност за себе си и за своите близки, на които е опора. Профилактичният преглед на простатата е начин мъжът да подходи отговорно към здравето си, а оттук и към благоденствието на своето семейство, устойчивостта на бизнеса си.

Ежегодният скрининг на простатата е стандарт в напредналите страни. Той следва да включва няколко стъпки: изследване нивата на PSA, ехографски преглед, ректално туширане.

Като част от световната кампания за рака на простатата през ноември 2017 г. уролозите специалисти в столичната Хил клиник предоставят второ експертно мнение за пациенти с открит рак на простата или бъбреци безплатно.

Когато пациентът чуе, че има рак, той изпада в униние или тревожност. Препоръчително е преди да вземе решение как ще се лекува да чуе второ мнение на признат и опитен лекар, който има опит в овладяването на злокачествени процеси. Консултантът може да отговори на допълнителните въпроси, които са изникнали междувременно и да препоръча подходяща за заболяването терапия.

ключови думи:
FitLife Movember рак на простата

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Близнаци
22 май – 21 юни