Алтернативи на седенето в офиса

Които още нямаме у нас
Алтернативи на седенето в офиса

Седенето е опасно за здравето!

Това трябва да напишат на входната врата на всеки офис, в който служителите прекарват повече от осем часа, буквално залепнали за стола си.

Разбира се, надписът едва ли ще накара хората да напуснат удобните си и измамно сигурни места. Но може би ще ги провокира да търсят начини да подобрят седящата реалност, в която са принудени да съществуват всеки ден. Както правят американците.

Макар че не са най-добрият пример за подражание в здравословно отношение, последните непрекъснато се опитват да направят работната си среда малко по-поносима. И да се погрижат тялото им да е в движение дори когато принципно това е невъзможно.

Вижте нововъведенията, които вече се прилагат в много американски компании по света:

На крака

Ето един тренд, който набира все по-голяма популярност в САЩ. Донълд Ръмсфелд, бившият министър на отбраната, твърди, че самият той работи по този начин.

Вместо на обикновено бюро, служителите се трудят прави, на клавиатура, чиято височина може да се регулира допълнително.

Този стил на работа е по-труден и изисква известна доза практика, но се смята, че благодарение на него, метаболизмът се поддържа в активен режим. И се изгарят повече калории.

Стол-седло

Алтернативи на седенето в офиса
Наподобява седло за езда и няма облегалка. Работейки на него, всеки може да се почувства като истински каубой в прерията :) Целта на въпросното приспособление за седене е да намалява болката в гърба. Както и да провокира служителите да не се изгърбват, докато работят. Цената на интересното столче варира според моделите, но общо взето тръгва от 100 долара нагоре.

Фитнес топка

Прилича на голямо, тумбесто кресло и... даже може да има облегалка. Швейцарската любимка усъвършенства баланса и се грижи за добрата стойка на служителя. Предотвратява болезнени чупки в гърба, в раменете и в кръста. Както и тотално размазване и мързелуване на работното място. Все пак седенето на нея може да се превърне в истинско предизвикателствo и даже да доведе до мускулна треска.

Бюро с педали

Е, това вече е изкуство! Fitdesk представлява уникална комбинация от стационарно колело + монитор. Предоставя прекрасна възможност да се сърфира в интернет и да се спортува едновременно. Техно-произведението струва около 300 долара и вече много компании се замислят да го вкарат в офисите си...

У нас

Алтернативи на седенето в офиса

Трудно може да видите служители да въртят педалите, докато проверяват електронната си поща. Спортните приспособления в българските офиси се ограничават най-много до тенис маса в кухнята или мишена за дартс над... главата на новака в екипа.

Но на подобни екстри има възможност да попаднете само в малък брой компании, очевидно заинтересувани от работната си сила. В крайна сметка, малко работодатели се интересуват от здравословните проблеми, които причинява продължителното седене.

Така че, ако имате лошия късмет да се давите в офисна реалност, сами се погрижете за себе си. Ставайте по-често от стола, поне през час. Правете си кратки разходки на чист въздух. Изкачвайте стълби. Ако не ви вземат седло, купете си сами. Или си осигурете фитнес топка. Важното е да направите нещо за себе си. Да направите повече. А тук открийте още добри съвети за справяне с този проблем.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май