Успокояващият свят на детските книги

Предлагаме ви да се потопите в него и да си дадете почивка от този на възрастните
Успокояващият свят на детските книги

Ако питате мен, всички антистрес терапии на света не могат да преборят по ефикасност добрата... детска книга. Е, хубаво, де, вероятно преувеличавам малко. Но малко :) Крайно убедена съм, че хубаво написаните истории за деца могат да помогнат на всеки възрастен набързо да се отърси от напрежението и да избяга надалече, поне за час-два, от стресиращото ежедневие.

О, да! Четивата за най-малките са цветни и грабващи, а по страниците им щъкат фантастични герои. Неусетно и нежно детските книги ни повеждат между широките си редове, за да ни успокоят, за да подобрят настроението ни и може би... за да ни накарат да повярваме в малките чудеса. Защо не и в големите?

В духа на тези размисли и страсти, възнамерявам да споделя с вас заглавията, които, лично мен, всеки път ме спасяват от мрачните състояния:

Разбира се, започвам от най-любимата си творба, а именно - "Антон и Точица" на Ерих Кестнер. Ако си спомняте, вътре става въпрос за две дечица, момче и момиче, от различни социални светове, които са приятели и си помагат взаимно. Точица смята Антон за страхотен син, добър човек и вълшебник кулинар (не е лесно от нищо да се направи нещо), а той не спира да се впечатлява от неспирния ѝ извор от шантави идеи. Знаете ли, без дори да си дават сметка, всеки път Антон и Точица ми връщат вярата в хората... Карат ме да се чувствам щастлива. Правят ме добра :)

В известен смисъл, произведението на Кестнер е много повече книга за възрастни, отколкото за малчугани, ако ме разбирате какво имам предвид.

"Как да си дресираш дракон" на шотландката Кресида Коуел обаче е втората ми спасителна книга. Разтварям я в онези мигове от живота си, когато се чувствам слаба, безсилна и "невъзможна" във всеки един смисъл :) Чудната история на Кресида и смешните ѝ илюстрации веднага ме отнасят надалече, надалече... И, хооп!, в съзнанието ми се появява рахитичният Хълцук – нетрадиционен викинг, който ще стане Герой, ама по трудния начин :) Той ще мине през много изпитания и дракони, за да докаже силата и възможностите си, но ще се справи. Не се съмнявате, нали?

За десерт обикновено си оставям "Чарли и шоколадовата фабрика", с автор Роалд Дал. Не само, защото по страниците на тази книга има солидни дози шоколад, а защото тя, сама по себе си, е чудесна храна за въображението. Припомням ви, че тук пак се разказва за едно умно момченце, което, благодарение на добротата си, постига много неща :)

Ей така – успокоително, ми действат детските истории. Не ме разбирайте погрешно: подобно на повечето пораснали деца, и на мен не ми остава много време да кисна в интересния им свят. Отбивам се за малко, колкото да се изтупам от праха на нашето време. Колкото да си почина. И после пак...

Естествено, ще се радвам, ако споделите и вашия списък с ценни заглавия, зная, че имате такъв.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април