Управление на стреса

Доколкото е възможно
Управление на стреса

В последно време все по-често се говори и пише за стрес, което само по себе си е стресиращо. Ние гледаме да не вярваме много-много в него, но той все съумява да напомни за себе си по доста неприятен начин.

Нямаме намерение да ви обясняваме колко е вреден, защото вие най-добре знаете как се чувствате, когато сте под напрежение. Вместо това, ще се опитаме да ви дадем две схеми за управление на стреса. Или, ако трябва да бъдем точни, за управлението на вас самите в условията на стрес, защото тая гад е неуправляема!

1. Намалете стреса, на който сте подложени

Да намалите стреса означава да избягвате да се подлагате на ненужно напрежение. Ненужно е, защото не е продуктивно за вас или за други хора. Но как да стане тая работа?

Научете се да казвате "не". Бъдете наясно с възможностите си и отхвърляйте ангажименти, за които не можете да поемете пълноценна отговорност. Просто намерете тази граница, след която несгодите за вас са повече от предполагаемите ползи, и не я прекрачвайте.

Избягвайте хора, които ви стресират. Всякакви емоционални вампири, мрънкачи, клюкари и интриганти. Такива, които отнемат, без да дават. Посвещавайте колкото се може по-малко време на такъв тип хора или въобще ги зачеркнете от живота си, ако е по силите ви.

Изхвърлете си телевизора. Или поне не гледайте новини. Не се притеснявайте, че светът може да свърши, без да са ви уведомили за това. Информацията е навсякъде около нас и е далеч по-добре сами да преценявате каква част от нея искате да узнаете.

Не водете безсмислени спорове. Дори и да се изживявате като интернет супергерой. Колко от последните 10 спора, които проведохте, доведоха до някаква положителна промяна? Личният ни опит подсказва, че подобни стълкновения обикновено стават причина всяка от страните да се заинати до степен, в която слуша единствено и само себе си. Намерете алтернативни начини да демонстрирате мнението си и не смятайте, че другите на всяка цена трябва да са съгласни с него. Всеки си живее в собствен свят и има своите истини.

Приоритизирайте. Списъкът със задачи е безценен помощник в това отношение. В него бихте могли да подреждате по степен на важност какво ви се иска да свършите през деня. Оставете най-маловажните неща накрая на списъка и се чувствайте свободни да ги игнорирате, ако усетите, че напрежението ви идва в повече. Сами знаете, че последиците от това няма да са фатални.

2. Минимизирайте влиянието на стреса, от който не можете да избягате

Искаме или не, има моменти, в които стресът просто си се случва. Всички ходим на работа или на училище, имаме проблеми с половинките или децата, и поне веднъж в годината имаме повод да си общуваме с държавни служители. В подобни ситуации можем единствено да се опитаме да ги преживеем възможно най-леко. Ето как:

Изопачете случката. Стресът, който изпитваме, се дължи основно на начина, по който възприемаме дадено събитие. В трудни моменти просто бихте могли да се опитате да погледнете на нещата под различен ъгъл. Вие решавате дали висенето на опашка ще ви обостри мизантропията или ще се превърне в свободно време за четене на книга.

Занижете стандартите си. Това важи с особена сила за вас, драги перфекционисти. Да, вие сте единственият човек, който знае, че вместо един, оставихте два интервала в заглавието на онзи договор.

Примирявайте се. Има неща, които не можете да контролирате. Приемете го. 

Влизайте в положение. В конфликтни ситуации се опитвайте да разберете потребностите и чувствата на другия човек. Ако успеете да се поставите на негово място, вероятността да се засегнете или избухнете е много по-малка.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май