Умора от преспиване

Има ли такова явление и на какво се дължи то?
Умора от преспиване

Случвало се е на всички. Онзи кошмарен миг, в който се събуждате след 12 часа непробуден сън и имате чувството, че не сте мигнали цяла нощ. Проблемът е в това, че понякога чувството за отпочиналост на сутринта не е само функция на количеството сън, който сте проспали, а и на негово качество.

Може би сте чували, че сънят протича на цикли, всеки един от които трае по около 90 минути (продължителността им се увеличава с напредването на съня във времето) и се състои от четири основни фази. Първите три са характерни с това, че при тях няма бързо движение на очите, а петата е известна точно с обратното.

Във фази 1 и 2 сънят е "лек", тогава мозъчната активност много напомня за будното състояние, тоест, може да се каже, че все още не сте "дръпнали шалтера". Т.нар. дълбок сън настъпва едва с навлизането във фаза 3 и БДО, които, грубо казано, ви позволяват да се изключите от заобикалящия ви свят и да се възстановявате качествено.

Ако не се чувствате достатъчно възстановени, това вероятно означава, че сте акумулирали твърде малко време в състояние на дълбок сън. Обърнете внимание на хипнограмата, от която ясно личи, че колкото повече напредва сънят ви, толкова по-продължителни стават БДО фазите (а оттам и циклите на съня, както вече споменах). Тоест, ако сте спали 6, вместо 8 часа, е много вероятно да не сте успели да се докопате до последните, най-дълги фази на БДО. В този смисъл, поговорката, че всеки час сън преди полунощ е два пъти по-важен от един час сън след това, не е съвсем вярна.913529Wikimedia Commons

Усещането за отпуснатост и умора след ставане може да е продукт на недостатъчно наспиване, но може и да се дължи на факта, че сте се събудили насред фаза на дълбок сън. Ето защо понякога могат да ви бутнат в малките часове и да се чувствате напълно бодри, а друг път нямате никаква представа къде се намирате и какво, по дяволите, се случва около вас.

Ако второто ви случва прекалено често, бихте могли да си поиграете на фина настройка с времената за лягане и/или събуждане. За целта ви препоръчвам да използвате следния забавен калкулатор, заради който ми се наложи да напиша и всичките работи, които четохте досега. Похвалете ме или се оплачете от мен във фейсбук, където вече си имаме и арменски поп

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май